Lenino palaikai bus pašalinti iš Raudonosios aikštės?

Vladimiro Lenino kūnas turėtų būti pašalintas iš Raudonosios aikštės Maskvoje, kaip ir netoliese palaidoti Josifo Stalino bei kitų Sovietų Sąjungos pareigūnų palaikai, trečiadienį pareiškė Kremliaus žmogaus teisių tarybos pirmininkas.

Raudonoji aikštė turi būti „arba čiuožykla, arba kapinės. Rengti šou ir koncertus - netgi klasikinės muzikos - kapinėse nepriimtina“, ombudsmenas Michailas Fedotovas sakė dienraščiui „Kommersant“.

Lenino mauzoliejus nebėra pagrindinis turistų traukos centras Raudonojoje aikštėje, kurioje žiemą įrengiama populiari čiuožykla, taip pat vyksta patriotiniai koncertai, įsimintini kariniai paradai ir netgi šou su žirgais.

M.Fedotovas, kuris yra prezidento patarėjas, tačiau neturi jokių galių vykdomojoje valdžioje, sakė esantis įsitikinę, kad Raudonojoje aikštėje esantys kapai, tarp jų Stalino ir Leonido Brežnevo, „turėtų būti perkelti į vietą, kuri taptų visos Rusijos panteonu... Tai būtų labiausiai civilizuotas sprendinys“.

Pasak jo, balzamuoti Lenino palaikai turėtų būti palaidoti pagal krikščioniškas tradicijas, tačiau jo mauzoliejus turėtų išlikti, nes jis yra saugomas UNESCO.

M.Fedotovas pasiūlė priskirti Lenino mauzoliejų prie šalia esančio Valstybinio istorijos muziejaus.

Daugelis aukšto rango Rusijos pareigūnų pasisakė už Lenino palaikų perkėlimą, tačiau prezidentas Vladimiras Putinas nebyliai palaikė esamą padėtį.

Gruodį jis sakė, kad Lenino palaikų eksponavimas atspindi Rusijos tradicijas ir netgi prilygino tai senovinių ortodoksų šventųjų palaikų relikvijų laikymui garsiuose Rusijos, Ukrainos ir Graikijos vienuolynuose.

Sprendimas palaidoti bolševikų revoliucijos lyderį gali išprovokuoti neramumus visuomenėje, nes tam priešintųsi prisiekę komunistai, kurie iki šiol sudaro nemažą gyventojų dalį.

Nepriklausomo Levados centro pernai gruodį atlikta apklausa rodė, kad 34 proc. rusų mano, jog Leninas turėtų būti palaidotas Sankt Peterburge, o 25 proc. įsitikinę, kad jo palaikai turėtų likti mauzoliejuje.


Šiame straipsnyje: LeninasmauzoliejusRusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kodel baznycia turi dalyvauti

Kodel baznycia turi dalyvauti portretas
Gerbiamieji Nei vienas zmogus palaidotas prie kremliaus sienos ar mauzoliejaus nebuvo tikintys del to baznycia neturi dalyvauti laidotuvese

Brazys

Brazys portretas
Ponai žurnalistai, ne ten akcentus dedate. Ne pašalinti iš aikštės, bet užbaigti vos ne šimtmetį trunkančią laidotuvių puotą. Palaidoti kaip žmogų, nežiūrint ar jis buvo geras, ar blogas, kai gyveno. Baigti tuos laukinių šermenis.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių