Kroatijoje vyksta pirmieji rinkimai į Europos Parlamentą

Kroatai sekmadienį balsuoja už savo pirmuosius Europos Parlamento narius, o prognozuojamas mažas rinkėjų aktyvumas atspindi nedidelį entuziazmą dėl narystės Europos Sąjungoje (ES), į kurią Kroatija turi įstoti liepos 1 dieną.

Balsavimo teisę turi maždaug 3,7 mln. kroatų; jie turi išrinkti 12 europarlamentarų.

Šios buvusios Jugoslavijos respublikos pareigūnai balsavimą vadina istoriniu riboženkliu po sunkių reformų metų, tačiau paprasti piliečiai, regis, labiau rūpinasi vangia nuo turizmo priklausančia ekonomika, kuri neaugo nuo 2009-ųjų.

Nors visuomenės apklausos rodo, jog kiek daugiau nei pusė gyventojų nori, kad Kroatija taptų 28-ąja ES nare, analitikai prognozuoja, kad rinkėjų aktyvumas šį sekmadienį bus mažas.

Per referendumą dėl stojimo į ES, kuris įvyko pernai sausį, rinkėjų aktyvumas buvo 44 proc.; 66 proc. balsavusių kroatų deklaravo „Taip“ narystei.

Drungną suinteresuotumą sekmadienio balsavimu taip pat galėjo nulemti tai, kad politikai, regis, nelabai intensyviai agitavo su ES susijusiais klausimais. Debatų žiniasklaidoje vyko nedaug.

„Remiu stojimą į ES, ... bet nieko nesugebantys mūsų politikai neverti mano pastangų eiti į rinkimų apylinkę“, - sakė Dubravka Simač.

Susidomėjimas gali būti mažas ir dėl to, kad deputatų mandatas bus tik vieniems metams, iki 2014-ųjų, kai rinkimuose visoje Europoje penkerių metų kadencijai bus renkamas naujas Europos parlamentas.


Šiame straipsnyje: KroatijaEuropos parlamentas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių