Kroatijoje į valdžią ateina nauja centro kairioji koalicija

Kroatijos centro kairioji opozicija išsiveržė į valdžią per sekmadienį vykusius visuotinius rinkimus, kai suskaičiavus per 50 proc. balsų paaiškėjo, jog ji sutriuškino į skandalus dažnai patekdavusius valdančiuosius konservatorius.

„Kroatijos piliečiai suteikė mums pasitikėjimą, galimybę vadovauti Kroatijai, o mūsų atsakomybė yra milžiniškas“, - Socialdemokratų partijos (SDP) lyderis Zoranas Milanovičius sakė šimtams savo šalininkų, susirinkusių švęsti pergalės Šiuolaikinio meno muziejuje, įsikūrusiame naujame Zagrebo rajone.

„Pažadu, mes jūsų nenuvilsime“, - pridūrė jis.

Kaip rodo rikimų komisijos paskelbti daliniai rezultatai iš visos šalies, SDP vadovaujama koalicija „Kukuriku“, įgis 77 mandatų daugumą 151 vietos parlamente. Tuo tarpu pralaimėjusi valdančioji Kroatijos demokratų sąjunga (HDZ) turės 48 vietas, apskaičiavo Kroatijos nacionalinė televizija HRT.

Naujajai Kroatijos vyriausybei teks sunki užduotis - ištraukti šios Balkanų šalies ekonomiką iš krizės ir nuvesti į Europos Sąjungą (ES) 2013 metų liepą.

Zagrebas planuoja po penkių dienų Briuselyje pasirašyti sutartį dėl Kroatijos stojimo į 27 šalių bloką.

45 metų Z.Milanovičius savo pergalės kalboje demonstravo atsargumą, perspėdamas, jog „darbas dar tik prasidės“.

„Kai įstosime į ES, mūsų laukia didelis iššūkis - proga įrodyti, kad mūsų maža atvira šalis... turi galimybę būti sėkminga ir sukurti pagarbą sau.“

Kroatija tapo nepriklausoma 1991 metais, tačiau karas ją niokojo iki 1995 metų. Vėliau šios šalies ekonomika suklestėjo, ypač dėl turizmo Adrijos pajūryje, tačiau šį augimą staigiai sustabdė 2008 metų pasaulinė finansų krizė.

Ūkio augimui šiemet sulėtėjus iki 0,5 proc., o nedarbui pasiekus 17 proc., naujajai vyriausybei teks kurti naujas darbo vietas, reformuoti socialinės gerovės sistemą, mažinti biurokratiją ir stengtis išvengti šalies skolinimosi reitingų pabloginimo.

Kairiųjų pažiūrų Kroatijos prezidentas Ivo Josipovičius (Ivas Josipovičius) pasveikino „Kukuriku“ su „aiškia pergale rinkimuose“.

„Tikiuosi, kad naujoji vyriausybė nuo pat pirmosios dienos imsis ryžtingai spręsti susikaupusias problemas“, - pareiškė jis, taip pat išreiškęs viltį, jog nuo šiol prasidės „geresnio bendradarbiavimo etapas“ tarp prezidento ir panašios ideologinės pakraipos vyriausybės.

Tuo tarpu dabartinė premjerė ir HDZ vadovė Jadranka Kosor pripažino savo partijos pralaimėjimą, tačiau teigė, jog rinkimų rezultatai buvo „geri tokiomis aplinkybėmis“.

Valdančiosios partijos įvaizdį aptemdė virtinė korupcijos skandalų, susijusių su jos aukščiausiais pareigūnais.

Tačiau J.Kosor tvirtino, kad „HDZ tvirtai tebestovi ant kojų“ ir pažadėjo „tarnauti kroatams opozicijoje“. Analitikai ir vietos žiniasklaida atkreipė dėmesį, kad ji nepasveikino Z.Milanovičiaus su triuškinama pergale.

HDZ beveik visą laiką buvo valdžioje po 1991 metais įvykusio Kroatijos atsiskyrimo nuo buvusios Jugoslavijos, išskyrus beveik ketverių metų laikotarpį 2000-2003 metais.

2009 metais premjere paskirta J.Kosor buvo pradėjusi kovos su korupcija programą, atsižvelgdama į pagrindinį ES reikalavimą, tačiau šie planai beviltiškai žlugo.

Jos įtakingas pirmtakas Ivo Sanaderas (Ivas Sanaderas) šiuo metu teisiamas dėl korupcijos. Taip pat tiriami įtarimai, kad HDZ turėjo „juodąją kasą“, į kurią buvo nukreipiami kyšių pinigai.

Suskaičiavus visus balsus, negalutiniai oficialūs rezultatai tikriausiai bus paskelbti rinkimų komisijos vėliau pirmadienį kartu su galutiniais rinkėjų aktyvumo įvertinimais.


Šiame straipsnyje: KroatijaZoranas Milanovičius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių