Kroatija ruošiasi referendumui dėl stojimo į Europos Sąjungą

Kroatija šeštadienį ruošėsi referendumui dėl stojimui į Europos Sąjungą; šis balsavimas, pasak politinių lyderių, nulems šios Balkanų šalies ateitį, praėjus 20 metų nuo nepriklausomybės paskelbimo.

Kelis pastaruosius mėnesius vykdytos apklausos stabiliai rodė, kad apie 60 proc. kroatų sekmadienį pritars stojimui į ES, todėl ši buvusi Jugoslavijos respublika ateinančių metų liepą tikriausiai taps 28-ąja Bendrijos nare.

ES priešininkų protestas sostinėje Zagrebe, į kurį šeštadienį susirinko tik apie 200 žmonių, daugiausiai senyvo amžiaus, baigėsi susirėmimais su policija, kai demonstrantai mėgino nuplėšti Bendrijos vėliavą pagrindinėje aikštėje.

Penki žmonės buvo sulaikyti, tarp jų ir organizatorius.

Įvairių pažiūrų politiniai lyderiai prognozavo teigiamą referendumo baigtį; pagrindiniai Kroatijos dienraščiai šeštadienį akcentavo ES narystės privalumus ir kėlė mintį, jog tai lems atotrūkį nuo neramiojo Balkanų regiono.

„Kroatijos įstojimas į NATO (2009 metais) ir ES galutinai atskiria mus nuo latentinio politinio nestabilumo likusioje vakarų Balkanų dalyje“, - komentavo autoritetingasis „Jutarnji List“.

Šio laikraščio straipsnyje „Sprendimas dėl ES: chaosas ar stabilumas?“ prognozuojama, kad „Kroatijai įstoti į ES reiškia tvarią taiką ir stabilumą“.

Penktadienį Kroatijos prezidentas Ivo Josipovičius (Ivas Josipovičius) kreipėsi į tautą per televiziją, ragindamas: „Ištarkite “taip„ Kroatijai; ištarkite “taip„ Europai.“

Pasak jo, šio referendumo rezultatas bus „vienas svarbiausių sprendimų Kroatijos istorijoje“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių