Kova už gėjų teises perkeliama į JAV Aukščiausiąjį Teismą

Tos pačios lyties asmenų santuokos klausimas antradienį užims dėmesio centrą JAV Aukščiausiajame Teisme, kur teisėjai pradeda svarstyti argumentus dėl šio didelį emocinį krūvį turinčio ir šalį skaldančio klausimo.

Vašingtone susirinkus ir gėjų santuokų šalininkams, ir oponentams, dvi dienas teisėjai iš abiejų debatų stovyklų dėstys savo argumentus devynių narių komisijai.

Pirmiausia Teismas išklausys argumentus dėl 8-ojo pasiūlymo - Kalifornijos referendumo priemonės, kuria 2008 metais buvo anuliuota tos valstijos gėjų santuokų iniciatyva.

Ieškovai – dvi poros – pirmadienį Vašingtone pozavo fotografams prieš nueidami išnagrinėti originalaus, ranka rašyto JAV konstitucijos teksto.

Paulas Katami (Polas Katamis) ir Jeffas Zarrillo (Džefas Zariljas) drauge su Kris Perry (Kris Peri) ir Sandy Tier (Sendi Tir) papozavo ant Nacionalinio archyvo laiptų, bet kalbėtis su žurnalistais atsisakė.

Tada jie nuėjo „pasižiūrėti JAV konstitucijos ir pamąstyti apie jų bylos svarbą gėjų ir lesbiečių poroms visoje šalyje“, nurodė juos remiantis fondas „American Foundation for Equal Rights“.

Trečiadienį Teismas svarstys federalinį Santuokos apsaugos įstatymą (DOMA), kuriame santuoka apibrėžiama kaip vyro ir moters sąjunga, tuo atimant iš gėjų ir lesbiečių tas pačias teises ir privilegijas.

Bylos ieškovų žvaigždė yra 83 metų Edie Windsor (Edi Vidzor), kuri turėjo sumokėti 363 tūkst. dolerių federalinių turto mokesčių, kai 2009-aisiais mirė jos partnerė Thea Spyer (Tėja Spajer), su kuria ji išgyveno daugiau kaip 40 metų ir su kuria 2007-aisiais susituokė Kanadoje.

Pagal DOMA, gyvas likęs heteroseksualių asmenų santuokos narys nuo tokių mokesčių atleidžiamas.

Prie Aukščiausiojo Teismo protestuotojai, kurių viena grupė švietė raudonai – gėjų santuokų šalininkų spalva, o kita – priešininkų raudona, balta ir mėlyna spalvomis, savo argumentus išdėstys visuomenės nuomonių “teisme“.

Apklausos ne kartą parodė, kad dauguma amerikiečių dabar priima tos pačios lyties asmenų santuokos principą. Gėjų santuokos jau yra legalios devyniose valstijose ir Kolumbijos apygardoje, bet draudžiamos ar ribojamos likusioje 41 valstijoje.

Vis dėlto opozicija, kuriai vadovauja socialiniai konservatoriai ir kurią remia katalikų bei evangelikų Bažnyčios, tebėra stipri ir daug žmonių tvirtina, kad santuoka gali būti tik tarp vyro ir moters.

Prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama), kuris pernai gegužę tapo pirmuoju JAV prezidentu, viešai pasakiusiu, kad pritaria gėjų santuokoms, pirmadienį pakartotinai deklaravo savo paramą „Twitter“ paskyroje, kurią jo vardu tvarko po jo perrinkimo įkurta palaikymo grupė „Organizing for Action“.

„Kiekvienas amerikietis turėtų turėti galimybę tuoktis su žmogumi, kurį myli“, - sakoma toje žinutėje.

Gėjų teisių gynimo grupė „Human Rights Campaign“ ragina šalininkus apsirengus raudonai antradienį ateiti į didelį mitingą ant Aukščiausiojo Teismo laiptų ir „pademonstruoti paramą santuokų lygybei“.

Tos pačios lyties asmenų santuokų priešininkai tuo tarpu planuoja savo "žygį už santuoką“ nuo Nacionalinio Molo iki Aukščiausiojo Teismo pastato. Jam moterys kviečiamos apsirengti raudonai, vaikai – baltai, o vyrai – mėlynai.

Be to, visoje šalyje rengiami budėjimai už santuokų lygybę, o „The Los Angeles Times“ pranešė, kad antradienį Teisme bus jo pirmininko Johno Robertso (Džono Robertso) giminaitė lesbietė.

J.Robertsas, kurį paskyrė ankstesnis prezidentas George‘as W.Bushas (Džordžas V.Bušas), suvaidino svarbų vaidmenį priimant Aukščiausiojo Teismo sprendimą pritarti prieštaringai vertinamam B.Obamos sveikatos apsaugos sistemos reformų paketui.

Kitas svarbus komisijos narys yra Anthony Kennedy (Entonis Kenedis).

Šis konservatorius rėmė gėjų teises Aukščiausiajame Teisme, bet taip pat perspėjo nuo teismų sistemos priklausančias demokratijas nespręsti savo politinių ginčų.


Šiame straipsnyje: Gėjaigėjų santuoka

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių