Kinijos raketa iškėlė į orbitą Venesuelos palydovą

Kinijos raketa nešėja šeštadienį sėkmingai iškėlė į orbitą Venesueloje pagamintą žemės stebėjimų palydovą, pranešė valstybinė žiniasklaida.

„Chang Zheng“ (Ilgasis žygis) klasės raketa, nešanti palydovą, kuris buvo pavadintas svarbaus Venesuelos nepriklausomybės veikėjo generalisimo Francisco de Mirandos (Fransisko de Mirandos) vardu, startavo iš šiaurės vakarinės Dziučuano bazės Gobio dykumoje, informavo naujienų agentūra „Xinhua“.

Prieš ketverius metus pirmasis Venesuelos palydovas „Simon Bolivar“, buvo sukonstruotas padedant Kinijai, buvo iškeltas į orbitą taip pat Kinijos raketa nešėja.

Pernai Venesuela paskelbė, kad jos naujasis palydovas, kainavęs 140 mln. JAV dolerių, bus naudojamas stebėti kariuomenės judėjimui prie šalies sienų ir ieškoti neteisėtų kasyklų, taip pat tirti klimato pokyčius ir aplinką.

Pekinas ir Karakasas pastaraisiais metais užmezgė glaudžius ekonominius ryšius, kairiųjų pažiūrų Venesuelos prezidentui Hugo Chavezui (Hugui Čavesui) siekiant sumažinti priklausomybę nuo Vašingtono. Abiejų šalių aukšto rango pareigūnai prižiūri milijardų dolerių projektus naftos pramonės, energetikos, statybų ir technologijų sektoriuose.

Abi šalys praėjusią savaitę pasirašė sutartį dėl Venesuelos pietuose esančios vienos iš didžiausių pasaulyje aukso kasyklų „Las Cristinas“ plėtros, planuojant ten taip pat kasti varį.

Pekinas suteikė Karakasui apie 30 mlrd. dolerių kreditą, o Venesuela kasdien Kinijai parduoda apie 640 tūkst. barelių naftos.


Šiame straipsnyje: raketaKinija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių