Kinijos komunistų lyderio žmonos nužudytas britas buvo šnipas

Vienas Didžiosios Britanijos verslininkas, kuris buvo nužudytas įtakingo Kinijos politiko Bo Xilai žmonos, ilgiau nei metus teikė informaciją apie sutuoktinius savo šalies žvalgybos agentūrai, antradienį paskelbė JAV dienraštis „The Wall Street Journal“.

Šią įtakingą porą šnipinėjo verslininkas Neilas Heywoodas (Nilas Heivudas), palaikęs neįprastai glaudžius santykius su sutuoktiniais, nurodė laikraštis, cituodamas brito draugus ir dabartinius bei buvusius Britanijos pareigūnus.

Žinia, jog N.Heywoodas buvo nužudytas, nulėmė Bo Xilai nuopuolį ir atskleidė nesutarimus tarp aukščiausių Kinijos lyderių, besiruošiančių kartą per dešimtmetį atliekamam aukščiausių postų perskirstymui, kuris turi įvykti šį mėnesį.

„Žinoma, kad ilgiau nei metus jis teikė informaciją apie Bo Xilai šeimą Britanijos slaptajai žvalgybos tarnybai, žinomai kaip MI6“, - rašo „The Wall Street Journal“.

N.Heywoodas susidraugavo su šia šeima praeito amžiaus 10-ame dešimtmetyje, kai Bo Xilai buvo šiaurės rytinio Daliano miesto meras. Jis buvo rastas negyvas pernai lapkritį pietvakariniame Čongčingo mieste, kurio administracijai tuo metu vadovavo Bo Xilai.

N.Heywoodas vairavo sidabro spalvos „Jaguar“, kurio numeriai buvo „007“ - išgalvoto Britanijos slaptojo agento Džeimso Bondo kodas, pažymėjo „The Wall Street Journal“.

2009 metais susipažinęs su vienu žmogumi, kuris vėliau prisipažino esantis MI6 agentas, verslininkas „reguliariai susitikinėdavo su tuo asmeniu Kinijoje“ ir teikdavo „informaciją apie pono Bo Xilai privačius reikalus“, teigia dienraštis.

N.Heywoodą nunuodijusiai Bo Xilai žmonai rugpjūtį buvo skirta lygtinė mirties bausmė. Pats Bo Xilai buvo pašalintas iš valdančiosios Komunistų partijos Politinio biuro, kurį sudaro 25 nariai. Dabar jis laukia teismo dėl įgaliojimų viršijimo ir kitų kaltinimų.

N.Heywoodo ryšiai su šia šeima pašlijo per paskutinius dvejus jo gyvenimo metus. Verslininkas matomai mėgino atgauti iš sutuoktinių esą jam priklausančius pinigus ir ketino išvykti iš Kinijos, laikraštis citavo jo artimus draugus.

Nei Kinijos, nei Britanijos pareigūnai nebuvo nurodę, jog N.Heywoodas galėjo būti nužudytas dėl šnipinėjimo, pastebėjo „The Wall Street Journal“.

Kinijos URM atstovas atsisakė komentuoti šį pranešimą, o su Didžiosios Britanijos ambasados Pekine atstovu kol kas nepavyko susisiekti.


Šiame straipsnyje: KinijaŠnipas

NAUJAUSI KOMENTARAI

vidma

vidma  portretas
tai ir taip buvo asq nes santazavo kinu seima kad pavasins negera informacija apie ju sunu pries pat perrinkimus tevelio na o jo zmonele ilgai nemaste ir nudobe nevykeli .Logiskai kad jis buvo agentas . Gaila kad tik to laiku laikrastukai spauzdine savo straipsnius neminejo tikru priezasciu kodel nudobe angla ..... nors protaujanciam zmoguj ir taip asq nes nekomet niekas nebuna be reikalo ,ypac kur tiek pinigu .

Pateisinti

Pateisinti portretas
Juk komunistams reikia save pateisinti,

Pasileidusi

Pasileidusi portretas
Pasileidusi Bo norejo,kad britas paliktu savo zmona kine,kai jis nepaliko,tai nunuodijo,mat ambicijos sukilo,kad buvo atstumta kaip meiluze. Taigi,jis joks snipas,o ji gera kekse,bilijonu prisigrobusi su savo vyru,ta visa valdzia daro. Taigi ranka ranka paglosto.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių