Kinijos internautai šaiposi iš prezidento Hu Jintao kalbos

Kai kurie Kinijos interneto komentatoriai sugebėjo išvengti cenzūros, šaipydamiesi iš prezidento Hu Jintao pasiekimų apžvalgos jo atsisveikinimo kalboje, sakydami, kad šalis eina aklikeliu, avėdama „suplyšusius batus“.

Hu Jintao ketvirtadienį atidarė savaitę truksiantį valdančiosios Komunistų partijos suvažiavimą Pekine, sakydamas kalbą, kurioje gyrė savo politinį vadovavimą, tačiau taip pat griežtai perspėjo dėl gilėjančių problemų, tokių kaip korupcija, galinčių sužlugdyti partijos legitimumą.

Kita vertus, Hu Jintao tvirtino, jog tik partija pajėgi vadovauti antrajai didžiausiai pasaulio ekonomikai.

„Neturime rinktis senojo kelio, kuris yra uždaras ir nelankstus, tačiau taip pat neturime žengti ydingu vėliavų ir šūkių keitimo keliu“, - sakė kadenciją baigiantis partijos generalinis sekretorius.
Itin populiarių Kinijos socialinių tinklų, kurie yra vienintelė palyginti atvira nuomonės reiškimo platforma griežtai kontroliuojamoje šalyje, vartotojai reagavo ciniškai.

„Nesvarbu, ar kelias naujas, ar senas - jeigu apsiauni du suplyšusius batus, kaip gali eiti geru keliu?“ - klausė vienas „Sina Weibo“, į „Twitter“ panašaus populiariausio Kinijoje socialinio tinklo, komentatorius.

Kitas vartotojas replikavo: „Neisim senu keliu. Neisim klaidingu keliu. Eisim tik aklikelio link.“

Komunistų partija, ruošdamasi savo 18-ajam suvažiavimui, kūrė griežtai surežisuotą nacionalinės vienybės įvaizdį.

Tikimasi, kad šio susitikimo pabaigoje partijos vairą iš Hu Jintao perims dabartinis viceprezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas), kuris nuo ateinančio kovo tikriausiai taps ir šalies prezidentu.

Tačiau vienybės įvaizdžiui pakenkė didelis politinis skandalas, susijęs su buvusia kylančia politikos žvaigžde Bo Xilai (Bo Silai), taip pat pranešimais apie aukšto rango lyderių šeimų sukauptus milžiniškus turtus.

Savo kalboje Hu Jintao perspėjo, kad Komunistų partijai gresia „žlugimas“, jeigu ji nesugebės apsivalyti nuo korupcijos. Tačiau kai kuriose „Sina Weibo“ žinutėse buvo reiškiamos abejonės dėl partijos ryžto imtis pokyčių.

„Jeigu nėra konkrečių priemonių, tai tebus tušti žodžiai, - pastebėjo vienas komentatorius. - Jie kalbėjo apie korupcijos tramdymą jau daug metų, tačiau ji tik didėjo. Taigi, juo daugiau kalbų, juo mažiau nuveikiama. Nes nėra jokio būdo su tuo susitvarkyti. Taigi, padėtis blogėja.“

Kai kurie internautai taip pat kritikavo Hu Jintao pareiškimą, kad partija sieks iki 2020 metų „padvigubinti kiekvieną gyventojui 2010 metais tekusias bendrojo vidaus produkto pajamas“.

„Gal nereikia mūsų laikyti kvailiais? - piktinosi vienas komentuotojas.  - Dešimt metų pajamos didėjo, tačiau dešimt metų taip pat kilo kainos. Nekalbėkit nesąmonių, gerai?“

Nepaisant kai kurių prasprūdusių dygių komentarų, panašu, kad Kinijos oficialioji cenzūra sugriežtino interneto pokalbių svetainių kontrolę, nes apie svarbiausias šalies politinis įvykis sulaukė labai nedaug atsiliepimų.

Daugelis paieškų „Sina Weibo“ tinkle, susijusių su partijos suvažiavimu, buvo blokuojamos.

Kinijoje veikia platus interneto cenzūros tinklas, blokuojantis ir trinantis informaciją, kuri laikoma kompromituojančia Komunistų partiją ir šalies lyderius.


Šiame straipsnyje: Kinijašaipytisjuoktis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių