Kinijoje susidegino dar keturi tibetiečiai

Protestuodami prieš Kinijos valdymą susidegino dar keturi tibetiečiai, antradienį pranešė užsienio žiniasklaida ir žmogaus teisių gynimo organizacija.

Iš viso šį mėnesį jau susidegino daugiau kaip 20 tibetiečių.

Tokių protesto akcijų pastarosiomis savaitėmis buvo visa virtinė; ji prasidėjo prieš svarbų Kinijos komunistų partijos suvažiavimą, kurio metu buvo atliktas kartą per 10 metų įvykstantis valdžios perdavimas ir generaliniu sekretoriumi tapo Xi Jinpingas.

Keturios minimos susideginimo akcijos įvyko sekmadienį ir pirmadienį; mažiausiai trys protestuotojai mirė. Protestai įvyko tokiu metu, kai Činghajaus provincijos tibetiečių gyvenamo rajono valdžia, kaip atrodo, pakurstė pyktį išleisdama bukletus mokykloms, kuriuose išjuokiami tokie protesto veiksmai, sakoma Londone įsikūrusios organizacijos „Free Tibet“ pareiškime.

„Šiuo metu pranešimų apie susideginamuosius protestus gauname kone kasdien“, - sakė „Free Tibet“ direktorė Stephanie Brigden.

„Drauge su daugeliu kitų protesto formų, kurių imasi tibetiečiai - demonstracijų, lapelių platinimo, draudžiamų atvaizdų demonstravimo ir tibetiečių kultūros puoselėjimo, tai sudaro nepriekaištingą argumentą už kinų okupacijos nutraukimą“, - sakė ji.

Kaip pranešė JAV įsikūręs radijas „Free Tibet“, po minėtų naujausių incidentų, kurių du įvyko Gansu provincijoje, vienas - Činghajuje, o dar vienas - Sičuane, šį mėnesį save padegusių tibetiečių skaičius padidėjo iki 21. Nuo 2009 metų tokių protesto akcijų jau buvo 85.

Trys iš naujausių aukų, kurioms buvo mažiau ar kiek daugiau nei 20 metų, mirė, o vieną žmogų išsivežė policija, todėl jo būklė šiuo metu nežinoma, sakoma pranešimuose.

Dauguma iš visų 85 tokių atvejų baigėsi mirtimi, nurodo teisių gynimo organizacijos.


Šiame straipsnyje: TibetasvienuoliaiKinija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių