Kinija dėl neramumų Tibete nuteisė kalėti 42 žmones

Kinija nuteisė kalėti 42 žmones, kurie buvo susiję su šiemet Tibete kilusiais neramumais. Daugiau nei šimtui šiuo metu teisiamų asmenų gresia mirties bausmė, penktadienį pranešė Kinijos valstybinė žiniasklaida.

Dvylika žmonių buvo nuteisti kalėti birželio 19-20 dienomis vykusių teismo posėdžių metu, o apie 30 praėjusį mėnesį nuteistų žmonių bylas jau buvo pranešta anksčiau, Tibeto lyderio žodžius citavo Kinijos valstybinė naujienų agentūra „Xinhua". Tikslūs įkalinimo laikotarpiai nebuvo nurodyti.

Pasak Tibeto vicegubernatoriaus Palmos Trily, nei vienam iš nuteistųjų nebuvo skirta mirties bausmė, tačiau jos gali sulaukti kai kurie tebeteisiami kaltinamieji.

„Vadovaujantis Kinijos įstatymais bus nuspręsta, ar kai kuriem iš jų bus skirta mirties bausmė, - sakė P.Trily. - Šiuo metu iš viso nagrinėjamos 116 asmenų bylos."

Nuteistieji ir tie, kurių bylos tebenagrinėjamos, buvo apkaltinti dėl dalyvavimo riaušėse, kurios Tibeto sostinėje Lhasoje kilo kovo 14 dieną, skelbia „Xinhua". Jie kaltinami padegimais, plėšimais ir vyriausybinių institucijų užpuolimu.

Protestai Lhasoje prasidėjo minint 1959 metų sukilimo prieš Kinijos valdžią Tibete metines. Vėliau protestai peraugo į smurto bangą, kuri apėmė visą miestą.

Kinija pranešė, kad per riaušes žuvo aštuoniolika „nekaltų civilių" ir vienas policininkas.

Kinija pasiuntė į Tibetą dideles saugumo pajėgas ir uždraudė šiame Himalajų kalnų regione lankytis užsieniečiams. Šalis pareiškė, jog tokių veiksmų ji buvo priversta imtis malšindama neramumus.

Tuo tarpu Tibeto vyriausybė tremtyje tvirtina, kad Kinijai žiauriai malšinant pasipriešinimą, kuris taip pat išplito į kitas tibetiečių gyvenamas vakarines Kinijos sritis, žuvo daugiau nei 200 žmonių.

Trisdešimt žmonių, kurie buvo nuteisti balandį, kalėjimuose turės praleisti nuo trejų metų iki gyvos galvos.

Pasak žmogaus teisių gynimo organizacijų, teismai buvo nesąžiningi, o JAV vyriausybė dėl šių bylų pareiškė susirūpinimą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS" sutikimo draudžiama.


NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių