Kardinolai pradėjo ilgą naujo popiežiaus rinkimo procesą

Popiežiui Benediktui XVI oficialiai tapus emeritu, katalikų kardinolai iš viso pasaulio penktadienį pradeda sudėtingą ir slaptą procesą naujam Katalikų Bažnyčios lyderiui išrinkti.

Kai kurios detalės vis dar neaiškios, nes Benediktas XVI sulaužė tradiciją, kad popiežiavimai baigiasi pontifikų mirtimi, todėl šie „Bažnyčios kunigaikščiai“ pirmiausia surengs neformalų susirinkimą prieš pirmadienį prasidėsiančius tradicinius pasitarimus.

Tarp 115 „kardinolų rinkikų“, kuriais gali būti jaunesni nei 80 metų kardinolai ir kurie, susirinkę Siksto koplyčioje į konklavą, išrinks naują popiežių, jokio favorito nėra, tad jiems bus svarbu diskretiškai nustatyti potencialius kandidatus.

Generalinėmis kongregacijomis - prieš konklavą vykstančiomis konsultacijomis už uždarų durų - kardinolai taip pat pasinaudos kaip proga aptarti ateityje laukiančius iššūkius, tokius kaip geresnis Vatikano valdymas, būtinybė gerinti komunikavimą ir nesibaigianti krizė dėl lytinio išnaudojimo skandalų.

Benediktas XVI aštuonerius sunkius metus trukusį savo vadovavimą 1,2 mlrd. pasaulio katalikų bendruomenei ketvirtadienį užbaigė pažadėdamas besąlygišką paklusnumą naujam popiežiui, kad ir kas juo būtų išrinktas šiuo vienu problemiškiausių periodų per Bažnyčios 2 tūkst. metų istoriją.

„Mūsų diskusijos kongregacijose bus svarbiausios intelektualiniam pasirengimui (išrinkti popiežių)“, - sakė Bostono kardinolas Seanas O'Malley (Šonas O'Malis), kuris pridūrė, kad rinkikai dvasiškai jau rengiasi balsavimui intensyviomis maldomis.

„Įsivaizduočiau, kad kiekvienas iš mūsų turi kažkokį pirmaeilių ir antraeilių kandidatų sąrašą“, - sakė kardinolas Francis George'as (Fransis Džordžas) iš Čikagos trumpoje spaudos konferencijoje su S.O'Malley ir dar vienu amerikiečių kardinolu, Danieliu DiNardo (Danieliu DiNardu) iš Galvestono-Hjustono arkivyskupijos.

Konklavos yra vieni slapčiausių rinkimų pasaulyje - kandidatų vardai neskelbiami, nebūna viešų rinkimų kampanijų, o rinkikai dažnai pažįsta tik kelias dešimtis kolegų. Be to, rinkikai duoda priesaiką laikyti paslaptyje patį balsavimą.

F.George'as sakė, jog kardinolai prieš konklavą konsultavosi su kitais rinkikais, kad daugiau sužinotų apie galimus pasirinkimus, pavyzdžiui, klausinėdavo „Ką jūs žinote apie šį kandidatą?“ arba „Koks jis žmogus?“.

S.O'Malley, kuris konklavoje dalyvaus pirmą kartą, bet Italijos žiniasklaidoje jau yra minimas kaip potencialus kandidatas, sakė, kad „daug naudojasi internetu“, kur skaito apie kitus kardinolus.

Konklavos tradiciškai prasideda 15 dienų po to, kai Šv. Petro sostas tampa laisvas. Tačiau šis periodas paprastai apima gedulą ir mirusio popiežiaus laidotuvių ceremonijas, tad Benediktas XVI išleido įsaką, kad konklavą galima pradėti greičiau.

Nuo pirmadienio kardinolai aptarinės, kiek laiko nori tęsti generalines kongregacijas ir kada jau pradėti konklavą, kurios pavadinimas yra kilęs iš lotyniško termino „cum clave“ („su raktu“), rodančio, kad kardinolai yra užrakinti, kol išrenkamas popiežius.

Vyresni nei 80 metų kardinolai negali dalyvauti balsavime, bet jiems leidžiama dalyvauti generalinėse kongregacijose ir aptarinėti su rinkikais iššūkius, su kuriais susiduria Bažnyčia.

Dar niekas nenuspręsta, bet atrodo, jog Vatikanas siekia naujo popiežiaus išrinkimo iki kovo vidurio, kad naujasis pontifikas savo tarnystę pradėtų iki Verbų sekmadienio kovo 24 dieną ir galėtų vadovauti Didžiosios savaitės apeigoms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

popiezius

popiezius portretas
bus is Lietuvos

www

www portretas
siulau Backi gal pedofilus pazabos.....

rj

rj portretas
gerai butu kad taip butu
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių