Kaltinimų išvengęs N. Sarkozy: jaučiu palengvėjimą ir džiaugsmą

Buvęs Prancūzijos prezidentas Nicolas išvengė kaltinimų, bet dešiniojo politiko atžvilgiu toliau vyks tyrimas dėl įtarimų, kad jo 2007 metų rinkimų kampanija buvo finansuojama neteisėtai iš turtingiausios šalies moters gautomis lėšomis.

Po daugiau kaip 12 valandų trukusios apklausos trys tyrimą atliekantys magistrato teisėjai vėlai ketvirtadienį nusprendė laikyti N.Sarkozy įspėtu liudininku, o ne kaltinamuoju.

Dėl tokio sprendimo buvęs prezidentas gali tikėtis, kad galiausiai bus visiškai išteisintas dėl kaltinimų, kuriuos neigia. Tačiau tai taip pat reiškia, jog magistrato teisėjai mano, kad yra pagrindo tolesniam tyrimui, o tokia pozicija reiškia rimtą smūgį N.Sarkozy viltims grįžti į politiką.

Pernai nuteisus jo pirmtaką Jacques'ą Chiracą, kuriam pateikti kaltinimai korupcija buvo susiję su jo ankstesniu darbu Paryžiaus mero poste, pademonstravo, kad Prancūzijos teismai yra pasiryžę persekioti buvusius lyderius.

N.Sarkozy advokatas Thierry Herzogas išreiškė viltį, kad teisėjai dabar paliks jo klientą ramybėje.

„Nebuvo jokių kaltinimų, - sakė jis AFP. - Tai teisingumo pergalė daugiau nei vienam vyrui. Teisiškai kalbant, tikiuosi, kad tai - šių įtarimų, šių nepagrįstų kaltinimų spaudoje pabaiga“.

Patrickas Balkany, artimas N.Sarkozy sąjungininkas, sakė, kad jo draugas jaučia „palengvėjimą ir džiaugsmą“ išvengęs kaltinimų, bent jau laikinai.

N.Sarkozy, kuris yra vedęs buvusią supermanekenę Carlą Bruni , pelnė tarptautinį pripažinimą kaip pagrindinis pernai surengtos karinės kampanijos prieš Libijos diktatorių Muamarą Kadhafi architektas.

Tačiau anksčiau šiais metais pralaimėjęs prezidento rinkimus Francois Hollande'ui, jis turėjo grumtis su virtine įtarimų, susijusių su jo darbu prezidento poste ir įvairiomis rinkimų kampanijomis, kuriose dalyvavo.

Minimo tyrimo centre yra įtarimai, kad jis turėjo finansinės naudos iš pagyvenusios „L'Oreal“ paveldėtojos Liliane Bettencourt (Lilian Betankur), kai ši buvo pernelyg silpna, kad iki galo suvoktų, ką daro.

Dabar L.Bettencourt - 90 metų, jos sveikata prasta nuo 2006-ųjų. N.Sarkozy, kaip įtariama, gavo iš jos nemažai pinigų savo 2007 metų kampanijai, ir pažeisdamas išlaidų rinkimams limitą, ir pasinaudodamas dėl prastos sveikatos pažeidžiamu žmogumi.

L.Bettencourt buvusi finansininkė Claire Thibout 2010 metais policijai sakė, kad perdavė grynųjų prikimštus vokus L.Bettencourt padėjėjui Patrice'ui de Maistre’ui, suprasdama, kad jie turi būti perduoti N.Sarkozy kampanijos iždininkui Ericui Woerthui.

Tyrėjai įtaria, kad į N.Sarkozy partijos ižde galiausiai atsidūrė 4 mln. L.Bettencourt eurų.

N.Sarkozy, kuris savo teisinę neliečiamybę prarado pralaimėjęs F.Hollande'ui, yra įsivėlęs į virtinę skandalų su teisiniais atgarsiais.

Be L.Bettencourt atvejo, jam gresia tyrimai dėl kontraktų visuomenės apklausoms, neteisėto policijos tyrimo žurnalistų atžvilgiu ir įtariamo „dėkingumo mokesčio“ už susitarimą su Pakistanu dėl ginklų, iš kurio 1995-aisiais, kai N.Sarkozy buvo biudžeto ministras, buvo finansuojami dešinieji.

N.Sarkozy visuomet neigė padaręs ką nors neteisėta ir neatmetė galimybės 2017 metais vėl siekti prezidento posto.

Tuo tarpu esama ženklų, kad jo dešinioji Sąjunga už liaudies judėjimą (UMP) gali skilti.

Balsavimas, kurio metu turėjo būti išrinktas naujasis šios centro dešiniųjų partijos lyderis, šią savaitę virto chaosu, kai buvęs premjeras Francois Fillonas užginčijo rezultatus, minimalia persvara nulėmusius partijos generalinio sekretoriaus Jeano-Francois Cope pergalę.

Partijai skilus į dvi lygias stovyklas, daugelis jos aktyvistų ragina N.Sarkozy grįžti, bet ketvirtadienį vakare priimtas magistrato teisėjų sprendimas rodytų, kad jis dar kuriam laikui bus užimtas kitais reikalais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių