Kaltinimai Assangeui nesusiję su „WikiLeaks“ veikla (papildyta)

Stokholmo teismas siekia jį apklausti dėl įtariamų seksualinių nusikaltimų, tarp jų išžaginimo ir seksualinio priekabiavimo.

Per britų teismo posėdį, kurio metu buvo atmestas J.Assange'o advokatų prašymas paleisti jį už užstatą, paaiškėjo, kad australas kaltinamas rugpjūčio 14 dieną prieš vieną moterį panaudojęs neteisėtą prievartą ir prie jos seksualiai priekabiavęs, o rugpjūčio 18 dieną vėl prie jos sąmoningai priekabiavęs.

Taip pat tvirtinama, kad "WikiLeaks" vadovas rugpjūčio 17 dieną turėjo lytinių santykių su kita moterimi tuo metu, kai ji miegojo. Tai nutiko moters namuose Stokholme; sueities metu J.Assange'as buvo be prezervatyvo.

J.Assange'as griežtai neigia šiuos kaltinimus, kuriuos jo advokatas Didžiojoje Britanijoje Markas Stephensas pavadino "politiškai motyvuotais".

Buvęs programišius taip pat tvirtina, kad šie kaltinimai yra dalis "šmeižto kampanijos", kuria siekiama diskredituoti "WikiLeaks".

Kaip sakė advokatas C.Borgstroemas, australo areštas yra "pozityvus įvykis" jo klientėms.
"Joms kiek palengvėjo, kad jis laikomas areštuotas Anglijoje. Tačiau tuo pat metu tai labai gniuždanti situacija, joms teks dar ilgai laukti", - sakė advokatas.

Pasak C.Borgstroemo, jo klientės yra "dvi paprastos, jaunos švedės", kurios domėjosi "Wikileaks" veikla, todėl jos rugpjūtį Stokholme nuėjo pasiklausyti J.Assange'o kalbos.

"Jos labai patikimos, jos labai detaliai papasakojo, kas joms nutiko", - sakė advokatas.

"Tai visiškai įprastas tyrimas. Nesvarbu, jog tai J.Assange'as. Prokuroras sprendžia, kokia informacija suteikiama kaltinamajam", - sakė C.Borgstroemas.

Pasak advokato, jo klientės susipažino po to, kai turėjo santykių su J.Assange'u, ir priėmė sprendimą drauge kreiptis į policiją.

"Jos informavo policiją apie tai, kas nutiko, paprašė patarimo", - sakė C.Borgstroemas ir pridūrė, kad tuo metu moterys labai nerimavo, kad galėjo būti užkrėstos ŽIV.

Pasak C.Bergstroemo, už kaltinimą išprievartavimu (be sunkinančių aplinkybių) "WikiLeaks" vadovui gresia ne mažiau dvejų, bet ne daugiau ketverių metų kalėjimo (už išprievartavimą sunkinančiomis aplinkybėmis Švedijos įstatymai numato griežtesnę bausmę).

Už seksualinį priekabiavimą jam gali būti skirta bauda ir iki dvejų metų kalėjimo, o už prievartą - taip pat bauda ir dveji metai kalėjimo.

"Šiandien kaltinimai yra būtent tokie. Toliau vykstant tyrimui jie dar gali keistis", - sakė advokatas.

"Jis tvirtina, kad jį motyvuoja tiesos atskleidimas, - sakė advokatas apie J.Assange'ą. - Manau, jam derėtų pritaikyti šiuos principus ir šioje byloje".


Šiame straipsnyje: WikiLeaksAssange'as

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių