Jūros detektyvas: daugybė mįslių ir nė vieno atsakymo

„Arctic Sea“ istorija verta detektyvinio romano. Ekspertai spėlioja, kaip laivas galėjo dingti bene judriausiame ir labiausiai saugomame Atlanto vandenyno ruože.

Mįslingas patikrinimas

Medieną gabenantis krovininis laivas „Arctic Sea“ su 15 Rusijos piliečių įgula liepos 22 d. išplaukė iš Suomijos Jakobstado uosto ir pajudėjo link Alžyro. Negandos prasidėjo jau po kelių dienų. Liepos 24 d. nežinomi asmenys, vilkėję Švedijos policijos uniformas, priplaukė prie „Arctic Sea“ ir atliko kratą. Po 12 valandų jie pasišalino, nieko nepaėmę.

Švedijos teisėsauga pranešė, kad nieko nesiuntė tikrinti laivo. Jo kapitonas Sergejus Zareckis liepos 31 d. telefonu susisiekė su Švedijos policija ir papasakojo apie reidą: „Jie (policijos uniforma apsirengę asmenys - red. past.) pareiškė, kad ieško kokaino, kuris neva pateko į laivą Kaliningrade. Jie vilkėjo juodais drabužiais, dirbo labai profesionaliai. Jie atrodė lyg amerikiečių elitinis būrys, visi kalbėjo švaria anglų kalba be jokio akcento.“

Tai buvo vienas paskutinių ryšio seansų su „Arctic Sea“. Netrukus jis netikėtai ėmė vingiuoti, kelias valandas dreifavo ir pajudėjo toliau pagal numatytą kursą. Rugpjūčio 4-ąją laivas turėjo atplaukti į Alžyrą, tačiau dingo kaip į vandenį. Paskutinį kartą jis buvo pastebėtas plaukiantis pro Lamanšo sąsiaurį.

Laive - ne tik mediena?

Dingusio laivo ieško Rusijos karo laivai, Europos jūros tarnybos, Interpolas. Aptikti „Arctic Sea“ bandoma ir per palydovus. Tačiau paieškos operacija kol kas neatnešė rezultatų, o ekspertai bando įminti šią paslaptingą mįslę.

Viena pirmųjų minčių, ateinančių į galvą, - piratai. Tai būtų tikra sensacija, nes piratavimo atvejų Europos vandenyse nebuvo jau gerą šimtmetį. Tačiau ši versija buvo greitai atmesta, nes mediena, kurią gabeno „Arctic Sea“, vargu ar suviliotų piratus. Be to, jie būtų pareikalavę išpirkos.

Kai kurie ekspertai įtaria, kad laivas gabeno ne tik medieną. „Į jį buvo paslapčia pakrauta kažko tokio, apie ką mes nežinome, - savo versiją dėstė leidinio „Jūrų biuletenis“ redaktorius Nikolajus Voitenka. - Tai nėra narkotikai ar šiaip nelegalus krovinys. Manau, tai kažkas labiau vertingo ir pavojingo. Panašu, kad kažkokia trečia šalis nenori, kad laivas pasiektų tikslą, todėl organizavo šį mistinį dingimą.“

Pasak eksperto, paslaptingas krovinys galėjo patekti į laivą Kaliningrade. Čia „Arctic Sea“ buvo remontuojamas prieš jam išplaukiant į Suomiją.

Verslo konfliktas ar machinacija?

Didžiosios Britanijos žiniasklaida, remdamasi Švedijos teisėsaugos prielaidomis, atsakymų siūlo ieškoti Rusioje. Keliama versija, kad laivas dingo dėl verslo interesų konflikto.

„Labai tikėtina, kad laivo savininkai su kažkuo sukonfliktavo. Verslo partneriai ar konkurentai galėjo paskambinti savininkams ir pasakyti: mokėkite pinigus arba laivo daugiau nepamatysite“, - sakė birtų laivybos ekspertas Nickas Davisas.

JAV teisinių paslaugų įmonės „Squire, Sanders & Dempsey“ atstovas Douglasas Burnettas įtaria, kad laivo savininkai norėjo apgauti draudikus. „Pagal įstatymus, jeigu laivas neatplaukia į uostą, laikoma, kad jį pasiglemžė jūros stichija. Tokiu atveju draudikai privalo atlyginti nuostolius, nebent jie sugebėtų įrodyti, kad katastrofa buvo suplanuota. Jeigu nėra liudininkų, tai padaryti labai sunku“, - aiškino jūrų teisės ekspertas.

Laivas „Arctic Sea“ priklauso Maltos bendrovei „Arctic Sea Ltd“, o krovinys - vienam didžiausių Europos popieriaus gamintojų, Suomijos ir Švedijos koncernui „Stora Enso“. Maršrutu Suomija-Alžyras „Arctic Sea“ plaukiojo jau kelerius metus.

Turėjo baigtis degalai

Dingusio laivo automatinio identifikavimo sistema neveikia, jis tapo nematomas. Šią savaitę pasirodė įvairiausių pranešimų apie neva aptiktą „Arctic Sea“: tai jis buvo pastebėtas viename Ispanijos uoste, tai jį jūroje aptiko ir pradėjo vytis Rusijos karo laivai. Tačiau ši informacija nepasitvirtino.

Versija, kad laivas nuskendo, kelia daug abejonių. Nelaimės atveju mediena liktų plūduriuoti jūroje ir būtų greitai pastebėta.

Ekspertų skaičiavimais, vakar laivui turėjo baigtis degalai. Tačiau neatmetama galimybė, kad „Arctic Sea“ šiuo metu kažkur dreifuoja arba yra nuleidęs inkarą. Arba pasiekęs Afrikos uostus, kur laivyba nėra griežtai kontroliuojama, buvo perdažytas ir toliau sėkmingai plaukioja su suklastotais dokumentais niekieno nepastebimas.


Šiame straipsnyje: Arctic Sea

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių