Juodkalnijoje vyksta balsavimas parlamento rinkimuose

Juodkalnijos rinkėjai sekmadienį pradėjo balsuoti pirmalaikiuose rinkimuose, kuriuos sušaukė valdančioji centro kairiųjų koalicija, siekdama laimėti naują mandatą, šiai mažytei Balkanų valstybei pradedant derybas dėl stojimo į Europos Sąjungą (ES).

Maždaug 514 tūkst. rinkėjų gali balsuoti šiuose parlamento rinkimuose, kuriuos, kaip rodo apklausos, laimės valdančioji partija, vadovaujama politiko veterano Milo Džiukanovičiaus.

Naujausios apklausos rodo, kad jo Demokratinė socialistų partija (DSP), nepaisant ekonominės krizės, laimės trečius iš trijų rinkimų, kurie buvo surengti po Juodkalnijos nepriklausomybės nuo Serbijos paskelbimo 2006 metais. Partija turėtų gauti 47 proc. balsų.

M.Džiukanovičius yra vienintelis lyderis neramiuose Balkanuose, kurio partija išgyveno ir laimėjo visus rinkimus nuo kruvinų 10-ojo dešimtmečio karų pradžios. Po nepriklausomybės paskelbimo jis du kartus dirbo premjeru, o nuo 1998 iki 2002 metų buvo prezidentas.

Palyginti nediversifikuota Juodkalnijos ekonomika labai priklauso nuo užsienio investicijų, kurios nulėmė 2006-2008 metų ekonomikos bumą. Tačiau tas augimas, kuris daugiausia buvo grindžiamas pajamomis iš turizmo ir investicijomis į nekilnojamąjį turtą Adrijos jūros pakrantėje, įstrigo.

2011 metais Juodkalnijos ekonomika augo 2,7 proc., o šiemet vyriausybė prognozuoja vos 0,5 proc. augimą.

Valstybės skola pasiekė „nerimą keliančius“ 58 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), nurodo šalies centrinis bankas.


Šiame straipsnyje: Juodkalnijaparlamento rinkimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių