Jemeno prezidentas sutiko atsistatydinti per 30 dienų

Jemeno prezidentas Ali Abdullah Salehas (Alis Abdula Salehas) sutiko su Persijos įlankos regiono tarpininkų pasiūlymu per 30 dienų atsistatydinti ir perduoti valdžią savo pavaduotojui - mainais į teisinę neliečiamybę.

Tai visiškas šio 32 metus valdžiusio autokratinio lyderio pozicijos pasikeitimas.

Septynių opozicinių partijų koalicija šeštadienį paskelbė, kad taip pat priėmė minėtą susitarimą, tačiau - su išlygomis. Net jei visi nesutarimai bus išspręsti, tos partijos nekalba už visus šimtus tūkstančių protestuotojų, siekiančių prezidento nušalinimo. Be to, jau atsiranda ženklų, kad susitarimas tokiomis sąlygomis nenutrauks konfrontacijos gatvėse.

Persijos įlankos bendradarbiavimo taryba, kurią sudaro šešios valstybės ir kuriai priklauso įtakinga Saudo Arabija, stengėsi tarpininkauti dėl krizės užbaigimo Jemene - nestabilioje valstybėje Arabijos pusiasalio pietiniame pakraštyje.

Pagal naujausią projektą Jemeno parlamentas suteiktų A.A.Salehui teisinę apsaugą nuo baudžiamojo persekiojimo. Prezidentas per 30 dienų įteiktų parlamentui atsistatydinimo raštą ir perduotų valdžią viceprezidentui, kuris surengtų naujus prezidento rinkimus.

Opozicijos atstovas Mohammedas Kahtanas (Mohamedas Kahtanas) Persijos įlankos bendradarbiavimo tarybos iniciatyvą pavadino pozityvia ir sakė, kad visi opozicinių partijų lyderiai su ja sutiko.

Tačiau M.Kahtanas išvardijo kelias išlygas. Jis sakė, kad opozicija atmeta pasiūlymo projekte esantį raginimą per septynias dienas po susitarimo pasirašymo suformuoti nacionalinės vienybės vyriausybę ir nori, kad pirma atsistatydintų A.A.Salehas.

"Mes turėtume prisiekti Salehui, kuris jau prarado savo legitimumą", - paaiškino jis.

Jaunimo judėjimo, kuris yra vienas pagrindinių gatvių protestų organizatorių, atstovas Khaledas al Ansi (Chalidas Ansis) sakė, jog bet koks susitarimas, kuriuo prezidentas būtų ginamas nuo baudžiamojo persekiojimo, yra nepriimtinas.

Prezidentas turėtų būti laikomas atsakingu už protestuotojų žudymą ir korupciją, sakė jis.

"Revoliucijos jaunimas atmeta bet kokią iniciatyvą, kuria prezidentui, kolaboravusiam dėl civilių žudymo ir korupcijos, suteikiama (teisinė) neliečiamybė, - sakė atstovas. - Persijos įlankos bendradarbiavimo tarybos iniciatyva iš esmės pažeidžiami pagrindiniai teisingumo principai".

Nuo sausio pabaigos, kai Jemene kilo protestai, per susirėmimus su saugumo pajėgomis ir prezidento šalininkais žuvo daugiau kaip 130 žmonių.

 


Šiame straipsnyje: Ali Abdullah Salehas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių