JAV viceprezidentas J. Bidenas karštai atakavo savo varžovą

JAV viceprezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį retorikos smūgiais daužė respublikoną Paulą Ryaną per ugningus šalies vadovo rinkimų kampanijos debatus, desperatiškai siekdamas pažaboti paniką Demokratų partijoje, kilusią po prezidento Baracko Obamosblankaus pasirodymo praeitą savaitę.

J.Bidenas ir beveik 30 metų už jį jaunesnis P.Ryanas per įtemptą vakarą Kentukyje smarkiai susirėmė dėl Irano, Libijos, Afganistano ir pagrindinių vidaus politikos problemų, tokių kaip sveikatos apsauga, abortai ir mokesčiai.

J.Bidenas taip pat kritikavo kylantį respublikonų kandidatą į prezidentus Mittą Romney dėl jo tiesmukų pareiškimų turtingiems rėmėjams, kad 47 proc. amerikiečių yra „aukos“, priklausomos nuo vyriausybė pašalpų. Šios temos B.Obama neišnaudojo per ankstesnius debatus, kuriuos jis pralaimėjo M.Romney, sukeldamas demokratų įtūžį.

Per įtemptą dvikovą 69 metų J.Bidenas buvo intensyviai atakuojamas P.Ryano dėl B.Obamos administracijos reakcijos į krizę, kurią sukėlė JAV ambasadoriaus Libijoje Chriso Stevenso nužudymas Bengazio mieste rugsėjo 11 dieną.

„Mes surasime ir įvykdysime teisingumą tai padariusiems žmonėms. Kad ir kokių buvo padaryta klaidų, jos nebebus daromos vėl“, - plieniniu balsu atrėžė J.Bidenas, tuojau pat pereidamas į puolimą ir girdamas B.Obamos pasiekimus nacionalinio saugumo srityje.

Aistringai ir tvirtai kalbėjęs J.Bidenas siekė sustabdyti M.Romney populiarumo didėjimą ir nuraminti susirūpinusius demokratus. Jis pabrėžė savo ilgametę patirtį užsienio politikos srityje, atremdamas savo gerai informuoto oponento atakas.

Tačiau viceprezidento nuolatinė perkreipta šypsena ir garsus kvatojimas, kai 42 metų P.Ryanas rimtai stengėsi atsakyti į jo klausimus galėjo padaryti neigiamą įspūdį milijonams televizijos žiūrovų ir dominuoti debatų aptarimuose.

J.Bidenas pažymėjo įvykdytą B.Obamos pažadą užbaigti karą Irake, jo pastangas išvesti karius iš Afganistano iki 2014 metų pabaigos, taip pat jo sprendimą skirti aukščiausią prioritetą operacijai, per kurią buvo surastas ir nužudytas tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ vadovas Osama bin Ladenas.

„Jungtinių Valstijų prezidentas vadovavo tvirta ranka, turėdamas aiškią viziją. Gubernatorius Romney - priešingai“, - teigė jis.

Viskonsinui Kongrese atstovaujantis P.Ryanas atsakė nuožmiu puolimu prieš B.Obamos užsienio politiką ir skundėsi, kad JAV ambasadorius Paryžiuje yra saugomas būrio jūrų pėstininkų, o neramioje Libijoje dirbęs Ch.Stevensas tokios apsaugos neturėjo.

„Pažiūrėkit, jeigu mums smogtų teroristai, vadintume tai tikruoju vardu - teroro ataka“, - sakė P.Ryanas, išnaudodamas respublikonų argumentą, kad B.Obama nenori pripažinti šios tiesos dėl politinių priežasčių.

P.Ryanas taip pat tvirtino, kad B.Obamos politikoje esama gilesnių problemų.

„Stebėjome atsiskleidžiančią Obamos užsienio politiką, dėl kurios padėtis tampa labiau chaotiška ir mažiau saugi“, - teigė jis.

J.Bidenas, kalbantis būdinga iš Airijos kilusių amerikiečių tarsena, atšovė: „Su visa pagarba, tai yra krūva paistalų.“

Tuojau po debatų ekspertai šiuos debatus vadino lygiosiomis: J.Bidenas matomai pakankamai pasistengė, kad padrąsintų niūriai nusiteikusius demokratus, o P.Ryanas išvengė rimtų klaidų, kurios būtų galėjusios pakenkti respublikonų stovyklai.

B.Obama, kuris šiuos debatus stebėjo skrisdamas savo lėktuvu who watched the debate aboard

„Air Force One“, sakė žurnalistams, jog „negali labiau didžiuotis“ J.Bidenu ir jo tvirta kova už viduriniąją klasę.


Šiame straipsnyje: Joe BidenasBarackas ObamaJAV

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių