JAV už grotų metams pasiųstas antiislamiško filmo kūrėjas

Antiislamiško mėgėjiško filmo, kuris sukėlė kruvinus protestus musulmoniškajame pasaulyje, kūrėjas trečiadienį Jungtinėse Valstijose metams buvo pasiųstas į kalėjimą - už savo bandomojo laikotarpio dėl ankstesnio nuosprendžio taisyklių pažeidimą.

55 metų Markas Basseley Youssefas turės atlikti bausmę JAV federaliniame kalėjime. Jis prisipažino kaltas dėl keturių kaltinimų naudojus suklastotas tapatybes, o tai yra jo bandomojo laikotarpio, 2010 metais paskirto už bankinį sukčiavimą, taisyklių pažeidimas.

Jam grėsė iki dvejų metų kalėjimo, bet kiti keturi kaltinimai pagal susitarimą su kaltintojais buvo panaikinti.
M.B.Youssefas laikomas žmogumi, sukūrusiu filmą „Musulmonų nekaltybė“ (Innocence of Muslims), kuriame pranašas Muhammadas vaizduojamas kaip žudikiškas iškrypėlis ir kuris rugsėjo mėnesį sukėlė protestų bangą, pareikalavusią dešimčių žmonių gyvybių.

Šis filmas taip pat siejamas su rugsėjo 11-osios ataka prieš JAV konsulatą Bengazyje, kai buvo nužudyti JAV ambasadorius Libijoje Chrisas Stevensas ir dar trys amerikiečiai.

2009 metų vasarį M.B.Youssefą ir kitus asmenis federaliniai pareigūnai apkaltino tuo, kad per jie apgaulę įgijo tapatybes bei klientų socialinio draudimo numerius keliuose „Wells Fargo“ skyriuose Kalifornijoje ir tuo naudodamasis išsiėmė 860 dolerių.

M.B.Youssefas buvo nuteistas metus ir devynis mėnesius kalėti, jam buvo uždrausta penkerius metus be leidimo naudotis kompiuteriu ir internetu, taip pat - priežiūros laikotarpio metu naudotis išgalvotais vardais.

M.B.Youssefas buvo areštuotas rugsėjo mėnesį dėl aštuonių bandomojo laikotarpio taisyklių pažeidimų. Per teismo posėdį praėjusį mėnesį jis visus kaltinimus neigė, bet trečiadienį pripažino savo kaltę dėl keturių - mainais į tai, kad kiti keturi kaltinimai būtų anuliuoti.

JAV apygardos teisėja Christina A.Snyder sakė, kad M.B.Youssefas, kuris jau penkias savaites buvo sulaikytas, už grotų turės praleisti metus ir kad po to dar ketverius metus jis bus prižiūrimas laisvėje.

Anksčiau, kai kilo protestai dėl minimo filmo, M.B.Youssefas buvo vadinamas Nakoula Basseley Nakoula ir Samu Bacile'iu.

JAV prokuroro padėjėjas Robertas Dugdale'as sakė, kad M.B.Youssefas „išdavė“ aktorius, kurie filmavosi „Musulmonų nekaltybėje“, nes nepasakė jiems, kad yra „neseniai paleistas teistas nusikaltėlis“.

Šis Egipte gimęs krikščionis koptas taip pat apgavo aktorius tuo, kad nufilmavęs filmą jį dubliavo ir vietoje aktorių žodžių įrašė antiislamiškus dialogus. „Jis taip nusprendė už kitus žmones“, - sakė kaltintojas.

Toks elgesys buvo M.B.Youssefo „ilgalaikio apgavysčių modelio“ dalis, pridūrė jis.

Viena to filmo aktorė, Cindy Lee Garcia, pateikė du ieškinius „YouTube“, kuriuose reikalauja, kad ši interneto svetainė išimtų 14 minučių trukmės filmo klipą. Abu ieškiniai buvo atmesti; vieną jų atmetė vietos teisėjas, o kitą - federalinis teismas.

C.L.Garcia sakė maniusi, kad pasirašė kontraktą filmuotis juostoje „Dykumos karys“ apie gyvenimą prieš 2000 metų, o tai, kad jos žodžiai buvo dubliuoti, suprato tik rugsėjį, kai musulmoniškajame pasaulyje kilo protestai.

Filmo įžeistos ir dėl jo įpykusios minios padeginėjo JAV misijas, mokyklas ir kompanijų atstovybes.

Kaip nurodoma teismo dokumentuose, M.B.Youssefas parašė ir prodiusavo tą klipą, o liepos 2 dieną anglišką jo versiją paskelbė „YouTube“. Rugsėjo 11-ąją - per 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų metines - buvo paskelbta arabiškai dubliuota versija.

„Jo apgavystė ... realiai pakenkė žmonėms“, - Los Andželo teisme sakė R.Dugdale'as, kuris pridūrė, kad mažiausiai viena to filmo aktorė nuogąstauja dėl savo gyvybės, o kiti aktoriai „mano, kad jų karjeros yra sužlugdytos“.

Tačiau gynybos advokatas Steve'as Seidenas sakė, kad M.B.Youssefas turi teisę keisti filmo dialogus ir kitus dalykus. Jis pažymėjo, kad „aktoriai pasirašė oficialius pareiškimus“, kuriais visas teises perleido filmo kūrėjui.


Šiame straipsnyje: islamasmusulmonai

NAUJAUSI KOMENTARAI

is tikro

is tikro portretas
usa autoritarinis rezimas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių