JAV prezidentas B. Obama siekia atgaivinti viduriniąją klasę

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) šeštadienį pareiškė, kad jo siūlomo biudžeto projekto, kuris bus pristatytas ateinančią savaitę, tikslas yra atgaivinti Amerikos viduriniąją klasę, tuo pačiu imantis reformų pažaboti besiplečiančiam biudžeto deficitui.

„Mūsų kaip valstybės aukščiausias prioritetas ir mano kaip prezidento aukščiausias prioritetas privalo būti toks: daryti viską, ką galime, kad vėl užkurtume Amerikos augimo variklį - kylančią, klestinčią viduriniąją klasę, - B. Obama sakė savo savaitiniame kreipimesi per radiją ir internetą. - Tai mūsų Šiaurinė žvaigždė. Tai turi lemti kiekvieną mūsų priimamą sprendimą.“

Šie komentarai buvo išsakyti žiniasklaidai pranešus, jog savo pastabose dėl biudžeto B. Obama padarys esminių nuolaidų respublikonams, pasiūlydamas apkarpyti kai kurias socialines programas, tokias kaip Socialinio draudimo pensijų programa ir sveikatos apsaugos programa pagyvenusiems žmonėms „Medicare“.

Pasak vieno aukšto JAV administracijos pareigūno, prezidento biudžeto juodraštyje bus pasiūlyta sumažinti deficitą 1,8 trln. dolerių per ateinančius dešimt metų. Pareigūnas sakė, jog tai yra „kompromisinis pasiūlymas“ apkarpyti federalines išlaidas, imtis taupymo priemonių Socialinio draudimo programoje ir padidinti mokesčius turtingiesiems.

Nors numatoma, kad šiais fiskaliniais metais, kurie baigiasi rugsėjį, biudžeto deficitas sieks 5,5 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), pagal B. Obamos planą deficitas iki 2023 metų turėtų sumažėti iki 1,7 proc. BVP.

Kartu su 2,5 trln. dolerių, kuriuos jau pavyko sutaupyti priemonėmis, dėl kurių buvo susitarta 2010 metais, B. Obamos biudžeto planas per 10 metų turėtų sumažinti deficitą iš viso 4,3 trln. dolerių - kiek daugiau negu bendras tikslas, nustatytas plane dėl nacionalinės skolos stabilizavimo, kuriam pritarė abi pagrindinės partijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių