JAV pateikė kaltinimus Rusijai dėl elektronikos kontrabandos

Jungtinės Valstijos trečiadienį pateikė kaltinimus 11 asmenų, siejamų su numanomu kontrabandos tinklu, išvežusiu į Rusiją karinės paskirties elektronikos komponentų, kurių vertė - apie 50 mln. dolerių, prisidengiant civilinių prekių eksporto kontraktais.

„Mikroelektronikos komponentai, galimai eksportuoti į Rusiją, griežtai kontroliuojami vyriausybės dėl jų galimo panaudojimo įvairiose karinėse sistemose, įskaitant radarų ir sekimo sistemas, ginklų valdymo sistemas ir sprogdinimų valdiklius“, - paskelbė federalinė prokuratūra, įsikūrusi Niujorko Bruklino rajone.

Kaip įtariama, šis tinklas veikė nuo 2008 metų iki dabar, o kaltinamieji apsimetinėjo civiliniais gamintojais. Teksase įsikūrusi bendrovė „Arc Electronics“, priklausanti Rusijos ir JAV pilietybę turinčiam Aleksanderui Fišenkai, matomai informuodavo tiekėjus Amerikoje, kad ji gamina šviesoforų sistemas.

Tačiau iš tikrųjų kaltinamieji stengėsi įsigyti aukštųjų technologijų produktų, reikalingų Rusijos karinei pramonei ir tai šaliai sunkiai prieinamų, nurodė prokurorai. Be kaltinimų pagal karines paskirties prekių eksporto įstatymus, A.Fišenka kaltinamas veikęs kaip „neregistruotas Rusijos vyriausybės agentas“.

Manoma, kad siekiant nuslėpti tikrąją bendrovės veiklą, jos dokumentai ir tinklalapiai buvo pakeisti, pašalinant bet kokias sąsajas su karine pramone.

Kitas Rusijos ir Amerikos pilietis, dirbęs „Arc Electronics“ - Aleksandras Posobilovas - esą patarė vienai importuojančiai Rusijos bendrovei pasirūpinti, kad eksporto sertifikatuose dėl prekių galutinės paskirties būtų įvardyti „žvejybos laivai, o ne žvejybos arba kovos su povandeniniais laivais laivai.... Tada galėtume pradėti dirbti.“

Be minėtų 11 asmenų, kaltinimai taip pat pateikti „Arc Electronics“ ir Rusijos bendrovei „Apex“. Jeigu būtų nustatyta bendrovių kaltė, joms gresia didelės baudos, o kaltinamiems asmenims gali būti skirtos laisvės atėmimo bausmės, sumuojant jų laiką.

Kol kas neaišku, kurie iš 11 kaltinamųjų yra suimti. Trečiadienį septyniuose namuose ir verslo įmonėse buvo atliktos kratos, taip pat areštuotos penkios banko sąskaitos.

JAV Komercijos departamentas taip pat įtraukė 165 užsienio piliečius ir bendroves į sąrašą, kurio subjektams nustatomi apribojimai eksportuoti iš Jungtinių Valstijų.

Pasak prokurorų, įtariamo tinklo veikla buvo „slapta suregztas ir sistemingas sąmokslas, siekiant įgyti pažangių, technologiškai pažangiausių mikroelektronikos komponentų“.
„Rusija gamina nedaug šių sudėtingų prekių šalies viduje“, - pažymėjo prokuratūra.

Tuo tarpu Rusijos URM ketvirtadienį pareiškė, kad JAV pateikti kaltinimai nesusiję su šnipinėjimu.

„Kaltinimai, kuriuos mums parodė JAV pusė, yra baudžiamojo pobūdžio ir nesusiję su jokia potencialia žvalgybos veikla“, - užsienio reikalų viceministro Sergejaus Riabkovo žodžius citavo   naujienų agentūrai „Interfax“.


Šiame straipsnyje: konrabandaJAVRusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių