JAV ir Prancūzijos vadovai dalyvaus Pekino olimpiadoje

Prancūzijos žiniasklaida penktadienį pranešė, kad šalies prezidentas Nicolas Sarkozy atvyks į Pekino olimpiados atidarymo ceremoniją. Toks sprendimas sukėlė žmogaus teisių aktyvistų pasipiktinimą.

Anksčiau N.Sarkozy yra pareiškęs, jog mąsto apie boikoto galimybes. Apie Prancūzijos prezidento planus oficialiai pranešti žadama kitą savaitę.

Už  žmogaus teises kovojančios organizacijos teigia, kad N.Sarkozy sprendimas kitą mėnesį vykti į žaidynes prilygtų antausiui disidentams, kovojantiems už demokratiją Kinijoje.

„Tai dūris į nugarą kinų disidentams, - vienai šalies televizijai sakė žiniasklaidos priežiūros organizacijos „Žurnalistai be sienų" vadovas Robertas Menardas. - Toks sprendimas yra bailus ir prieštarauja Prancūzijos lūkesčiams."

Apie ketinimą vykti į rugpjūčio 8 dieną rengiamą olimpiados atidarymą JAV prezidentas George‘as W.Bushas pranešė ketvirtadienį.

Žmogaus teisių gynimo organizacijos bei politikai, tarp jų ir kandidatai į prezidentus respublikonas Johnas McCainas ir demokratas Barackas Obama, ragino G.W.Bushą bent jau apsvarstyti galimybę nevažiuoti į Pekiną, kad būtų atkreiptas dėmesys į tikėjimo ir politinės laisvės suvaržymus Kinijoje.

G.W.Bushas teigė, kad olimpinės žaidynės yra sporto renginys ir jis neturi būti politizuotas.

Kovo mėnesį Tibete vyko protestai, kurie buvo žiauriai numalšinti. Riaušių metu žuvo dešimtys taikių demonstrantų.

Šių neramumų slopinimas išprovokavo protestus visame pasaulyje įr aptemdė mėnesį trukusį olimpinio deglo nešimą aplink pasaulį.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel pareiškė nevyksianti į olimpiados atidarymą. Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Gordonas Brownas taip pat nedalyvaus iškilmėse.

Olimpiados atidarymo ceremoniją planuojama surengti įspūdingame 80 tūkst. vietų Pekino nacionaliniame stadione.

KD ir BNS inf.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS" sutikimo draudžiama.


NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių