JAV ir Lenkija susitarė dėl priešraketinio skydo (papildyta)

Jungtinės Valstijos ir Lenkija trečiadienį sudarė preliminarų paktą dėl prieštaringai vertinamo priešraketinės gynybos (PRG) skydo dislokavimo Lenkijos teritorijoje, pranešė JAV valstybės departamento aukšto rango pareigūnas.

„Šiuo metu esu tikrai patenkintas tuo, kad per kelias pastarąsias dienas padarėme tikrai gerą pažangą", - sakė pareigūnas, kuris prašė jo pavardės neskelbti. Jis pridūrė, kad po dvi dienas trukusių JAV ir lenkų pareigūnų derybų buvo sudarytas „preliminarus susitarimas".

Susitarimas, kurio detalės neskelbiamos, buvo Vašingtone vykusių JAV valstybės sekretorės pavaduotojo ginklų kontrolės ir tarptautinio saugumo klausimams Johno Roodo ir dviejų aukštų pareigūnų iš Lenkijos Gynybos ir Užsienio reikalų ministerijų derybų rezultatas.

Tuo metu Lenkijos gynybos ministras Bogdanas Klichas teigia, kad Lenkija ir Jungtinės Valstijos galutinio susitarimo dar nepasiekė. „Derybos dar nesibaigė, - lenkų radijui „Zet" sakė B.Klichas. - Prieš dvi dienas užbaigėme svarbų derybų ratą, bet derybų finišo linija dar priekyje."

Vašingtonas ir Varšuva derybas dėl 10 gaudomųjų raketų dislokavimo Lenkijos teritorijoje pradėjo pernai gegužę. Derybos užtruko ilgiau nei iš pradžių tikėjosi Vašingtonas, nes jas sulėtino lenkų reikalavimai suteikti nemažą pagalbą jos ginkluotosioms pajėgoms modernizuoti.

Vienas sunkumų buvo lenkų nurodytas nuomos mokestis už naudojimąsi baze, kuris amerikiečiams pasirodė pernelyg didelis.

Maždaug prieš dvi savaites pasklido gandai, kad Amerikos PRG sistemos dalys gali būti dislokuotos Lietuvoje, kaip alternatyva Lenkijai.

Maskva prieštarauja PRG dislokavimui Lenkijoje, motyvuodama savo poziciją tuo, kad amerikiečių priešraketinės gynybos sistema šalies pašonėje kels grėsmę Rusijos saugumui. Rusijos užsienio reikalų ministerijos vadovas Sergejus Lavrovas trečiadienį pareiškė, kad JAV planai „ne stiprina saugumą, o sukelia naujų problemų šioje srityje".

Vašingtonas primygtinai teigia, kad PRG sistema nekelia grėsmės Rusijai - esą ji būtina norint apsisaugoti nuo galimo užpuolimo iš tokių šalių, kaip Iranas ir Šiaurės Korėja.

Balandį buvo pasiektas susitarimas Čekijoje statyti priešraketinio skydo radiolokatorių bazę.

Šiuo priešraketiniu skydu bus užbaigtas JAV gynybos sistemos, kuri jau veikia pačioje Amerikoje, Grenlandijoje ir Didžiojoje Britanijoje, kūrimas.

Tarp šio skydo, kuris turi apsaugoti nuo balistinių raketų, galinčių nuskrieti daugiau kaip 5 tūkst. km, elementų yra aštuoni raketų gaudytuvai Aliaskoje ir dar du Kalifornijoje, radiolokatorių bazės Failingdeilse Didžiojoje Britanijoje ir Tulėje, Danijai priklausančioje Grenlandijoje.

Raketų gaudytuvai, kurie užims futbolo aikštės dydžio teritoriją, naikintų taikinius ypač dideliame aukštyje. Šios raketos neturėtų kovinių galvučių ir taikinį sunaikintų dideliu greičiu į jį įsirėžusios, teigia JAV ekspertai.

Vašingtonas tikisi, kad ši sistema pradės veikti 2013 metais. Skaičiuojama, kad gynybos sistemos elementai Europoje kainuos nuo 1,6 iki 2,5 mlrd. dolerių (3,5-5,5 mlrd. litų).

KD ir BNS inf.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS" sutikimo draudžiama.


NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių