JAV giria „istorinius“ Gruzijos rinkimus

Jungtinės Valstijos antradienį pasveikino Gruziją surengus sėkmingus parlamento rinkimus ir sakė, kad šie rinkimai parodė demokratinio valdžios perdavimo „pavyzdį regionui ir pasauliui“.

Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis pripažino netikėtą pralaimėjimą rinkimuose, kuriais baigėsi devynerius metus trukęs jo dominavimas, sukėlęs priešiškas Rusijos nuotaikas ir suartinęs Tbilisį su Vakarų šalimis.

„Jungtinės Valstijos sveikina Gruzijos žmones sėkmingai užbaigus vakar (vykusius) parlamento rinkimus, - savo pareiškime sako Baltųjų rūmų atstovas Jay Carney. - Gruzijos piliečiai parodė pavyzdį regionui ir pasauliui, surengdami konkurencingą (rinkimų) kampaniją, laisvai pasinaudodami savo demokratinėmis teisėmis ir patvirtindami savo įsipareigojimą imtis taikaus valdžios perdavimo“.

„Nors galutinių lentelių sudarymas ir apeliacijų (nagrinėjimas) dar vyksta, šie rinkimai žymi reikšmingą žingsnį įtvirtinant Gruzijos demokratiją. Jungtinės Valstijos drauge su visais gruzinais sveikina šiuos istorinius rinkimus“, - rašo J.Carney.

Nors M.Saakašvilis lieka prezidentas, jo Vieningojo nacionalinio judėjimo (VNJ) pralaimėjimas pirmadienio rinkimuose milijardieriaus Bidzinos Ivanišvilio koalicijai „Gruzijos svajonė“ reiškia, kad jis praras parlamento ir vyriausybės kontrolę.

Tuo tarpu JAV Valstybės departamentas pagyrė M.Saakašvilio sprendimą sutikti su rinkimų rezultatais, žyminčiais vieną pirmųjų atvejų Gruzijoje ir visose buvusiose sovietinėse šalyse, išskyrus Baltijos valstybes, kai valdžia po Sovietų Sąjungos žlugimo perduodama taikiai.

„Mes taip pat norėtume pagirti prezidentą Saakašvilį ir VNJ už malonų nusileidimą pralaimėjus prie balsadėžių“, - žurnalistams sakė JAV valstybės departamento atstovė Victoria Nuland.

Baltieji rūmai taip pat pažymėjo, kad vietos bei tarptautiniai stebėtojai užtikrino skaidrų rinkimų procesą, ir sakė, kad prezidentas Barackas Obama tikisi, jog jos šalis stiprins bendradarbiavimą su Gruzija.


Šiame straipsnyje: Barackas ObamaGruzijarinkimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

       portretas
Ar žinote, kodėl Amerikoje, šalyje, kuri renka geriausius pasaulio protus, tokia idiotiška užsienio politika? O todėl, kad Amerikos prezidentu gali tapti tik žmogus, gimęs Amerikoje!

nuomone

nuomone portretas
pasirodo , kad Džiordžijoje visi rinkimai yra ... '' istoriniai '' ? Juk , kai sukašvilis užgrobė valdžią iš Ševarnadzės , tada taip pat JAV [ proto bokštas - Džordžas Bušas ] juos vadino '' istoriniais '' ?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių