JAV gelbėjimo planas tampa politiniu teatru

Vašingtone, Baltuosiuose rūmuose ketvirtadienį įvyko JAV prezidento G.eorge W. Busho ir jo galimų įpėdinių Johno McCaino bei Baracko Obamos diskusija dėl finansinės krizės „Gelbėjimo plano" statuso.

Prezidentas G.W.Bushas vylėsi, jog teisingas sprendimas bus paskelbtas iškart po susitikimo. „Mus ištiko rimta ekonominė krizė", - reporteriams teigė prezidentas. „Šis susitikimas - tai bandymas išjudinti procesą. Aš viliuosi, kad greitai rasime susitarimą".

Tuo tarpu senatorius Christopheris J. Doddas taip pat pareiškė tikįs surasti išeitį, o respublikonas Robertas Bennetas nusiteikė optimistiškai: "Tai yra mūsų pareiga ir aš manau mes pasiruošę ją priimti".

Tačiau įvykiai pasisuko kiek kitaip. Išvargęs ir susierzinęs Christopher J. Doddas skundėsi, jog situacija komplikavosi ir gelbėjimo planas labiau panašėjo į "Johno McCaino - respublikonų kandidato į prezidentus - gelbėjimo planą", o ne į finansinės sistemos pagalbą.

Senatorius leido suprasti, jog John'as McCainas nepatvirtina plano, nes šio koncepcija priešinga jo politinėms pozicijoms. „Nėra gerai blaškytis politiniame teatre", - Ch.J.Doddo žodžius cituoja „The New York Times".

Susitikime nei respublikonas J.McCainas, nei jo oponentas demokratas B.Obama nekalbėjo. Jie  Baltuosius rūmus paliko be komentarų. Galimų kandidatų į prezidentus tyla sudarė įspūdį, jog ginčijamas klausimas dar neišspręstas.

Kiek vėliau B.Obama interviu CNN teigė, jog jis buvo įsitikinęs, jog susitarimas „galiausiai bus pasiektas. Tačiau dar reikia padirbėti".

J.McCainas taip pat pripažino situaciją prieš susitikimą vertinęs optimistiškiau. Dar prieš įvykstant susitikimui pasirodęs pranešimas, jog Baltųjų rūmų bei Senato derybininkai priėjo susitarimo dėl pagalbos finansinei sistemai, įgaliojant vyriausybę nupirkti skolas iš privačių įmonių, susilaukė priešiškos reakcijos. Diskusija susitikime „pavirto į politinį teatrą Kongreso ir Baltuosiuose rūmuose,  - dramą, kurios pabaiga gali tapti pačia netikėčiausia",- praneša "New York Times".



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių