JAV finansuos Baltarusijos perėjimą prie mažai sodrinto urano

JAV sveikina Baltarusijos atsisakymą naudoti itin sodrintą uraną ir yra pasiryžusios finansuoti šiuos žingsnius, pareiškė laikinasis JAV reikalų patikėtinis Baltarusijoje Michaelas Scanlanas.

"Mes sveikiname ir labai vertiname Baltarusijos sprendimą atsisakyti itin sodrinto urano. Mes pritariame, kad itin sodrintas uranas būtų pakeistas mažai sodrintu. Mažai sodrintas uranas saugesnis, ekonomiškesnis ir pigesnis", - interviu agentūrai "Interfax" sakė M.Scanlanas.

Jis pabrėžė, kad mažai sodrintas uranas "negali būti panaudotas branduoliniam ginklui gaminti, ir juo nesidomi teroristai".

Amerikos diplomatas pažymėjo, kad JAV jau 20 proc. reaktorių perėjo nuo itin sodrinto prie mažai sodrinto urano. "Mes prisiimame finansines išlaidas ir techninę pagalbą, kad jis (perėjimas prie mažai sodrinto urano) būtų užbaigtas kuo greičiau", - sakė reikalų patikėtinis.

Kaip pranešė agentūra "Interfax", Baltarusija neatmeta galimybės perduoti JAV ir Japonijos bendrovei "Westinghouse-Toshiba" užsakymą pastatyti atominę jėgainę.

Rusija buvo pasirinkta atominės elektrinės statybos rangove be konkurso. Techniniu požiūriu Minskui nėra svarbu, kas statys atominę jėgainę - Rusija, JAV ar kuri kita šalis, nes visos AE veikia naudodamos mažai sodrintą uraną.

Yra variantų, kai atominėse jėgainėse naudojamas itin sodrinto urano kuras, bet tai ypatingi projektai.


Šiame straipsnyje: JAVBaltarusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių