Japonija kenčia nuo gamtinių katastrofų padarinių

Savaitės pradžioje Japonijos ministras pirmininkas Naoto Kanas (angl. Naoto Kan), kalbėdamas parlamente, paskelbė aukščiausią pavojaus lygį šalyje. Vyriausybės vadovas pažymėjo, kad situacija „Fukušima-1” atominėje elektrinėje yra nenuspėjama, praneša NHK.

Ministrų kabineto vyriausiasis sekretorius Jukio Edano (angl. Yukio Edano) patikino, kad vyriausybė imasi visų priemonių, siekiant pašalinti technogeninės katastrofos padarinius. Jis pripažino, kad situacija išlieka sunki ir gelbėtojai neturi leisti perkaisti urano strypams.

Taip pat buvo paskelbta, kad dirvožemyje šalia atominės jėgainės rasta radioaktyviųjų urano pėdsakų. Dirvožemio mėginiai buvo paimti praėjusią savaitę. Branduolinės spinduliuotės lygis jūroje 1150 kartų viršija normą. Jėgainės valdytoja „Tokijo Electric Power“ pranešė, kad antrasis elektrinės reaktorius smarkiai nukentėjo, neramina ir išsilydę jėgainės strypai.

Iki šiol 19 stoties darbuotojų, šalindami avarijos padarinius, gavo didelę radiacijos dozę. Kovo 28 d. vakarą vienas iš gelbėjimo operacijos dalyvių žurnalistams teigė, kad, deja, operacija vyksta ne taip sklandžiai, kaip jis iš pradžių tikėjosi. Stoties operatorė kreipėsi pagalbos į Amerikos Ir Prancūzijos ekspertus.

Japonijos ministras primininkas Naoto Kanas persvarstys planus statyti naujas atomines elektrines šalyje iki 2030 m. po katastrofos Fukišimos elektrinėje. Dėl atominės krizės šalyje vyriausybė nusprendė uždaryti elektrinę. Naujienų agentūrai Kiodo premjeras pareiškė, kad branduolinis kompleksas Fukušima smarkiai apgadintas po kovo 11 d. žemės drebėjimo ir cunamio, todėl jo eksploatuoti nebegalima.

Savaitės pabaigoje padėtis dar labiau pasunkėjo. Dėl padidėjusio radiacijos lygio aplink Fukušimą padidėjo evakuacijos zona. Remiantis Tarptautine atominės energijos agentūra, kaime Itate, esančiame 40 km. nuo „Fukušima-1” elektrinės, radiacijos lygis dvigubai viršija normą, būtiną žmonių evakavimui.

Po katastrofiško žemės drebėjimo sumažėjo Japonijos gamyba. Gamybos indeksas kovo mėn. sumažėjo iki 46,6 punkto. Vasario mėnesį rodiklis viršijo 50 punktų. Šis indeksas pirmasis, kuris buvo paskelbtas po katastrofos, todėl manoma, kad ir kitą mėnesį skelbiami ekonominiai rodikliai bus smukę. Apklausa, kuria remiantis buvo apskaičiuotas gamybos indeksas, atlikta kovo 11-25 dienomis.

Lengvųjų automobilių, sunkvežimių ir autobusų gamyba Japonijoje vasarį sumažėjo 5,5 proc.. Beje, šis rodiklis krenta jau 5 mėnesį iš eilės. Valstybės taikytų stimuliavimo priemonių terminas baigėsi, tai ir toliau turėjo neigiamos įtakos automobilių paklausai, pranešė Japonijos automobilių gamintojų asociacija. Tikėtina, kad automobilių gamyba kovo mėnesį nukrito dėl komponentų stokos ir kitų problemų, susijusių su žemės drebėjimu.


Šiame straipsnyje: Japonija

NAUJAUSI KOMENTARAI

RaimundasJankus

RaimundasJankus portretas
Nelaiminga salis....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių