Izraelio rinkimų komisija suskaičiavo 99,5 proc. balsų

Izraelio dešiniųjų ir centro kairiųjų blokai gavo po vienodai vietų šalies parlamente, suskaičiavusi 99,5 proc. balsų anksti trečiadienį paskelbė Izraelio centrinė rinkimų komisija.

Komisijos interneto svetainėje skelbiama, kad per antradienio rinkimus iš 120 vietų Knesete 60 laimėjo dešiniųjų partijos, kurių priekyje yra premjero Benjamino Netanyahu sąrašas, o kitas 60 - centro kairiųjų partijos, tarp jų - arabų frakcijos.

Bendras B.Netanyahu sąrašas aplenkė visus varžovus ir iš viso gavo 31 vietą, bet įvairių centro, kairiosios pakraipos ir arabų partijų sėkmė reiškia, kad bendrai parlamentas bus susiskaldęs į dvi lygias stovyklas, o tai Izraelyje yra retas dalykas.

Dešiniųjų bloke be 31 vietos, tekusios B.Netanyahu „Likud“ ir griežtosios linijos pasaulietinės nacionalistų partijos „Izraelis – mūsų namai“ bendram sąrašui, 11 vietų laimėjo religinė nacionalistų partija „Žydų namai“, o dar 11 - sefardų ultraortodoksų „Shas“.

Aškenazių ultraortodoksų „Jungtinis Toros judaizmas“ gavo septynias vietas, tad bendrai dešiniųjų blokas turės 60 vietų.

Centro kairiųjų stovykloje centristų „Yesh Atid“, kuri netikėtai gerai pasirodė per šiuos rinkimus, turi 19 vietų ir lenkia centro kairės Darbo partiją, gavusią 15 vietų.

Buvusios užsienio reikalų ministrės Tzipi Livni „HaTnuah“ gavo šešias vietas - kaip ir kairiosios pakraipos „Meretz“. Tuo tarpu ankstesnė Tz.Livni partija „Kadima“ gavo vos dvi vietas.

Trys Izraelio arabų partijos, kurios įveikė rinkimų „slenkstį“, bendrai gavo 12 vietų, ir centro kairiųjų blokas iš viso jų turės 60.

Toks jėgų pasiskirstymas sudaro sąlygas sudėtingoms ir opioms deryboms dėl koalicijų.

Kaip daugiausiai vietų gavusio sąrašo lyderis, B.Netanyahu tikriausiai gaus iš prezidento Shimono Pereso pirmą galimybę formuoti vyriausybę.

Tačiau esant tokiam susiskaldžiusiam parlamentui, centro kairiųjų partijos gali pabandyti suformuoti blokuojantį frontą ir atsisakyti prisidėti prie B.Netanyahu koalicijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pilietis

pilietis portretas
Zydai piktinasi del nacizmo, o patys dabar savo nacionalistus issirinko. Na tai kas baisiau ar kai Hitleris buvo ir atvirai deklaravo, ar ka dabar Izraelis daro? Mano nuomone jie nieko nesiskiria vienas nuo kito, o ypac kaip jie elgesi ne jiems priklausancioj zemeje ( iki 1948m ta zeme priklause palestinieciam, o dar pries kara kai ten buvo Anglu kolonija Anglai ten apgyvendino zydus ir saugodami juos nuo palestinieciu grasindami jiems susidorojimu kele ten gyventi zydus, ypac kai jie kraustesi is Vokietijos 1938 m ir tiek ju ten privaziavo, kad palestinieciam vietos nebeliko ir jie buvo isstumti ir ikurta 1948m Izraelio valstybe, kuri buvo paskui remiama Amerikos, katra ja pradejo ginkluoti ir buvo tiek paremta kad kiekvienam Izraelio gyventojui teko po 500 $. Taip apsiginklave jie okupavo Palestina, dali Egipto, Sirijos, Libano ir toliau nerimsta, o Amerika jiems padeda, o juo labiau dar nori nauja kara sukelti su Iranu. Tai klausimas kokia tauta ar salis kelia didziausia gresme pasaulio taikai? Ar bus kada nors pazabotas Izraelio savivaliavimas ir ju ziaurumas pries palestinieciu liaudi, juo labiau praeitam kare buvo naudojamos uzdraustos fosforines bombos ir jiem uz tai nieko, ar kada pries Hagos tribunola stos Izraelio nusikalteliai pries palestinos liaudi?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių