Įtariamas antiislamiško filmo kūrėjas areštuotas

Įtariamas antiislamiško filmo, kuris išprovokavo protestus visame musulmoniškame pasaulyje, kūrėjas ketvirtadienį buvo areštuotas ir sulaikytas be galimybės paleisti už užstatą, nes, kaip nurodė JAV teisėja, gali bandyti pabėgti.

Nakoula Basseley Nakoula, įtariamas „Musulmonų nekaltybės“ (Innocence of Muslims) režisierius ir prodiuseris, buvo areštuotas dėl savo bandomojo laikotarpio taisyklių pažeidimų ir pasirodė Los Andželo teisme. Bandomasis laikotarpis jam yra paskirtas po 2010 metų nuosprendžio dėl sukčiavimo bankuose.

Kaltintojas Robertas Dugdale'as sakė, kad 55 metų N.B.Nakoula, kaip įtariama, padarė aštuonis pažeidimus, tarp kurių yra melagingi pareiškimai jį prižiūrintiems pareigūnams ir mažiausiai trijų skirtingų vardų naudojimas.

Teisėja Suzanne Segal nusprendė, kad N.B.Nakoula, kuris, kilus protestams dėl jo filmo, slapstėsi, turi būti sulaikytas be galimybės paleisti už užstatą, ir sakė, kad jis gali pabėgti, be to, kelia pavojų visuomenei.

„Teismui trūksta pasitikėjimo šiuo atsakovu“, - sakė ji.

Kilus didžiuliam pasipiktinimui, kurį „Musulmonų nekaltybė“ sukėlė musulmonų bendruomenėse, buvo susirūpinta ir N.B.Nakoulos saugumu, o paskubomis surengtas jo pasirodymas teisme Los Andželo centre vyko griežto saugumo sąlygomis.

Teismo posėdis buvo uždaras, bet žurnalistams ir smalsuoliams buvo leista jį stebėti per vaizdo konferenciją iš kito pastato.

N.B.Nakoulą, kuris, kaip manoma, naudojosi ir slapyvardžiu Samas Bacile'as, anksčiau šį mėnesį jo bandomojo laikotarpio priežiūros pareigūnai buvo trumpam sulaikę apklausai.

Kilus tarptautiniams protestams dėl internete paskelbto minimo filmo 14 minučių trukmės anonso, N.B.Nakoula buvo susektas savo namų adresu Seritoso mieste į pietus nuo Los Andželo.

Minimas filmas, kuriame pranašas Muhammadas vaizduojamas kaip smurtaujantis pusprotis ir iškrypėlis, įžeidė daugelį musulmonų ir sukėlė antiamerikietiškų protestų bangą, kuri pareikalavo kelių žmonių gyvybių ir per kurią protestuotojai padeginėjo JAV atstovybes, mokyklas ir kompanijų biurus.

2009 metų vasarį N.B.Nakoulai ir kitiems asmenims buvo pateikti federaliniai kaltinimai sukčiavimo būdu įsigijus klientų tapatybes ir socialinės apsaugos numerius keliuose „Wells Fargo“ skyriuose Kalifornijoje ir išsiėmus iš jų 860 dolerių.

N.B.Nakoula teisme pasirodė kitą dieną po to, kai viena „Musulmonų nekaltybėje“ suvaidinusi aktorė, Cindy Lee Garcia, iškėlė antrą ieškinį ir paprašė priversti „YouTube“ ir „Google“ išimti iš interneto filmo anonsą.

C.L.Garcia praėjusią savaitę pateikė ieškinį Los Andželo aukštesnės instancijos teismui, bet teisėjas jį atmetė, o šį trečiadienį ji pateikė naują ieškinį dėl autoriaus teisių pažeidimų federaliniame teisme Santa Klaritoje, taip pat Kalifornijoje.


Šiame straipsnyje: islamasmusulmonai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių