Italijoje prasidės kova dėl valdžios pyrago

Italijos rinkėjai tėškė skuduru politikams per veidą. Žmonių žinutė paprasta – „jūs vis tokie patys“. Regis, laukia ilgos peštynės dėl valdžios.

Europoje – nerimas

Rinkimų sistemą būtina reformuoti – taip Italijoje kalbėjo visi, kas netingi. Tačiau niekas nieko nedarė ir dabar politikai skina karčius vaisius.

Suskaičiavus visus balsus dešinieji ir kairieji gavo bene tiek pat. Kairieji demokratai, vadovaujami Piero Luigi Bersani, gavo 29,55 proc., o Silvio Berlusconi dešinieji – 29,18 proc. Tačiau laimėjo kairieji tik Žemutinių rūmų kontrolę. Senatas liko be daugumos, nes demokratai negavo 158 vietų, būtinų daugumai. O tai gresia politiniu paralyžiumi – jei nė viena iš politinių jėgų neturi daugumos ir Senate, ir Žemutiniuose rūmuose, tampa neįmanoma suformuoti vyriausybės.

Tokios situacijos Italijoje nebuvo nuo pat Antrojo pasaulinio karo pabaigos.

Tarp finansų rinkų analitikų optimizmo mažoka. Investicijų banko „SMBC Nikko Securities“ maklerių padalinio direktorius Hiroichi Nishi pareiškė, kad rinkos neabejotinai reaguos į situaciją.

„Politinis netikrumas grįžo“, – trumpai pakomentavo ekspertas. Entuziazmas rinkose išblėso, nors prieš rinkimus Italijos akcijų vertė augo.

Europa bijo, kad Italija taps krizės euro zonoje epicentru.

„Aklavietė tarp abejų parlamento rūmų suteiktų triukšmingą nestabilumo elementą politiniam kokteiliui ir galbūt galiausiai lemtų naujus rinkimus“ – komentavo Vokietijos banko „Berenberg“ analitikai.

Populistų pergalė

Užtat populistinis Penkių žvaigždučių judėjimas (M5S) tapo trečiąja didžiausia šalies politine jėga.

Judėjimo vadovas komikas Beppe Grillo žada daug – jis reikalauja, kad Italija net surengtų referendumą dėl šalies ateities euro zonoje, nors jo partijoje nėra nė vieno, kuris žinotų, ką veikti parlamente.

Tačiau italams tai – nė motais. M5S bus didžiausia partija Žemutiniuose rūmuose, ji gavo 25,55 proc.

„Tai fantastika! Mes būsime nepaprasta jėga! – tryško džiaugsmu B.Grillo. – Turėsime 110 žmonių parlamente, o už jo ribų mūsų bus milijonai.“

Italijoje jau kalbama, kad netrukus šalyje teks rengti naujus rinkimus, nes dabartinė situacija – apverktina. Jie galėtų įvykti po žadėtosios rinkimų reformos.

Tačiau dalis ekspertų pastebi, kad su M5S bus įmanoma vienaip ar kitaip susitarti arba gali būti grįžta prie plačiosios dešiniųjų ir kairiųjų koalicijos. Būtent tokia vyriausybė dirbo vadovaujama Mario Monti pastaruosius 18 mėnesių.

Tiesa, M.Monti rinkimuose gavo vos 10,56 proc. balsų. Ekspertai tai pavadino italų kerštu.

Ketvirtoji galimybė – paleisti tik Senatą ir surengti rinkimus į vienus parlamento rūmus.

„Tipiškas Italijai“ rezultatas

S.Berlusconi štabe taip pat netrūko džiaugsmo. Buvusio Italijos premjero „Laisvės tautos“ partijos nacionalinis sekretorius Angelino Alfano sakė, kad rinkimų rezultatai yra nepaprasti.

„Manau, šie rinkimai parodė, kad žmonės, kurie manė, kad S.Berlusconi jau atėjo galas, turėtų manyti iš naujo“, – kalbėjo A.Alfano.

S.Berlusconi populistinė rinkimų kampanija atsipirko su kaupu.

Po rinkimų S.Berlusconi pareiškė, kad nesudarys koalicijos su buvusiu premjeru M.Monti, taip pat pridūrė, kad šalis privalo išvengti pirmalaikių rinkimų.

36 metų rinkėja Roberta Federica sakė, kad rezultatai jos nė kiek nenustebino.

„Klasikinis rezultatas. Tipiškas Italijai, – ironizavo moteris. – Akivaizdu, kad Italija nėra vieninga. Tai rodo, kad valstybė neveikia. Beveik buvau tikra, kad taip bus.“

Stefano Zamagni, ekonomikos profesorius iš Bolonijos universiteto, pabrėžė, kad italams įgriso taupymas.

„Žmonėms įgriso Merkel politika“, – komentavo ekspertas.

Italijos dienraštis „Corriere della Sera“ rinkimus pavadino sukrečiančiais, o „La Repubblica“ apžvalgininkas Massimo Razzi išrėžė, kad Italijos po rinkimų nebeįmanoma valdyti.


Rinkimų rezultatai

Žemutiniai parlamento rūmai

• P.L.Bersani centro kairės blokas – 29,45 proc.

• S.Berlusconi centro dešinės koalicija – 29,18 proc.

• B.Grillo M5S – 25,55 proc.

• M.Monti centristų blokas – 10,56 proc.

Senatas (Aukštieji parlamento rūmai)

• Nė viena iš politinių partijų neužsitikrino 158 vietų, būtinų daugumai suformuoti.

• P.L.Bersani centro kairiųjų koalicija gavo 113 vietų (31,63 proc.).

• S.Berlusconi centro dešiniųjų blokas – 116 vietų (30,72 proc.).

• M5S – 54 vietas (23,79 proc.).

• M.Monti blokas – 18 vietų (9,13 proc.).


Vokietijos ir Prancūzijos reakcija

Vokietijos užsienio reikalų ministras Guido Westerwelle paragino Italiją tęsti reformų politiką po rinkimų.

„Politikai Romoje žino, kad Italijai vis dar reikalinga reformų politika, <biudžeto> konsolidacijos politika, – sakė Vokietijos diplomatijos vadovas. – Tai atitinka ne vien Italijos, bet ir visos Europos interesus. <...> Kai tenka kovoti su skolų krize, visi esame toje pačioje valtyje – ar gyventume Vokietijoje, Prancūzijoje, Italijoje, ar Ispanijoje.“ G.Westerwelle pabrėžė, jog dėl šių priežasčių Italijos politikams svarbu jausti atsakomybę už visą bloką.

Prancūzijos pramonės atnaujinimo ministras Arnaud Montebourg’as pabrėžė, kad italų rinkėjai atmetė finansų rinkų diktuojamą politiką, tvirtai palaikydami naują populistinę partiją, pasisakančią prieš griežto taupymo priemones.

„Italai pasakė nesutinkantys su rinkos primesta politika“, – sakė A.Montebourg’as.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių