Išpuolis: Sacharos smėlynai nusidažė krauju

Per nesėkmingą įkaitų vadavimo operaciją Alžyre esančioje dujų gamykloje islamistai kovotojai nulinčiavo užsieniečius darbininkus. Ar aukų buvo galima išvengti?

Žiauri egzekucija

Su „Al Qaeda“ siejami kovotojai praėjusios savaitės viduryje užpuolė britų BP, norvegų „Statoil“ ir Alžyro valstybinei energetikos bendrovei „Sonatrach“ priklausančią In Amenaso dujų gamyklą Sacharos dykumoje.

Kovotojai paėmė įkaitais čia dirbančius žmones, tarp jų buvo ne tik Alžyro piliečių, bet ir užsieniečių. Keturias dienas trukusi drama šeštadienį baigėsi kruvinomis įkaitų skerdynėmis. Alžyro armijai pradėjus šturmuoti gamyklą, skirtingais duomenimis, žuvo mažiausiai 48 žmonės.

Nors pavyko išgelbėti 685 alžyriečius ir 107 iš 132 gamykloje dirbančių užsieniečių, kraujo praliejimo nebuvo išvengta. Per šturmą kelis užsieniečius islamistai tiesiog nulinčiavo.

Pagrobėjai reikalavo nutraukti prancūzų karinę intervenciją Malyje. Jie taip pat norėjo iškeisti įkaitus amerikiečius į egiptiečių šeichą Omarą Abdel-Rahmaną ir pakistanietį Aafią Siddiqui, kalinamus Jungtinėse Valstijose už ryšius su terorizmu.

Alžyro kariuomenė sulaukė kritikos dėl nesėkmingos operacijos. Daugeliui užsienio valstybių, kurių piliečiai buvo laikomi įkaitais, šturmas buvo netikėtas. Nors JAV ir Prancūzijos vadovai pareiškė, kad dėl aukų kalti tik teroristai, britų premjeras Davidas Cameronas pabrėžė, kad jis yra „nusivylęs“ įkaitų vadavimo operacijos baigtimi. Tiesa, vėliau D.Cameronas pripažino, kad užduotis išlaisvinti įkaitus buvo labai sudėtinga.

Japonijos, kurios 9 piliečiai, kaip tvirtina žiniasklaida, žuvo gamykloje, atstovai taip pat išreiškė susirūpinimą.

Kodėl veikė vieni?

Analitikai pabrėžė, kad jų nenustebino Alžyro sprendimas imtis jėgos. „Būčiau nustebęs, jei jie būtų elgęsi kitaip, – komentavo Alžyro specialistas Jonas Marksas. – Alžyrui svarbu parodyti, kad armija gali veikti ryžtingai.“

Robertas Parksas, Šiaurės Afrikos studijų centro ekspertas, pridūrė: „Alžyro vyriausybei svarbu parodyti visuomenei, kad ji neketina elgtis taip, kaip lieps užsienio valstybės ir kad šalis kontroliuoja savo natūraliuosius išteklius, – kitaip tariant, kad Alžyras nėra kokia marionetė.“

Kovotojai buvo ginkluoti automatais, kulkosvaidžiais, raketomis ir jų paleidimo įrenginiais. Jie grasino susprogdinti gamyklą, tačiau Alžyro armijai pavyko sprogmenis neutralizuoti.

Pasak liudininkų, daugelis jų kalbėjo arabiškai, tačiau buvo ir šnekančių angliškai. Alžyrietis vairuotojas Iba El Haza pasakojo: "Iš jų akcento supratau, kad vienas buvo egiptietis, vienas – tunisietis, kitas – alžyrietis, o dar kitas kalbėjo angliškai ar (kokia kita) užsienio kalba. Teroristai sakė: „Jūs neturit su tuo nieko bendra, jūs esat alžyriečiai ir musulmonai. Mes jūsų nelaikysime, mes norime tik užsieniečių.“

Prisiėmė atsakomybę

Pasak Mauritanijos naujienų agentūrų, kurios palaiko ryšius su Šiaurės Afrikoje veikiančiomis islamistų grupuotėmis, kovotojams vadovavo veteranas kovotojas iš Nigerio Abdulas Rahmanas al Nigeri.

A.Rahmanas al Nigeri, dar žinomas kaip Abu Dujana, dalyvavo keliose didelėse islamistų misijose Malyje, Mauritanijoje ir Nigeryje, įskaitant birželį įvykdytą išpuolį prieš vienas kareivines Mauritanijoje, per kurį žuvo 17 karių.

Teigiama, kad jis palaikė glaudžius ryšius su, kaip manoma, vyriausiuoju pagrobėjų vadu Mokhtaru Belmokhtaru – Afganistano karo devintajame dešimtmetyje ir Alžyro pilietinio karo dešimtajame dešimtmetyje kovų veteranu, buvusiu Islamiškojo Magribo „Al Qaedos“ vadu.

„M.Belmokhtaras, neabejotinai, - vienas žinomiausių karo vadų Sacharoje. Dar jis žinomas kaip didžiausias cigarečių kontrabandininkas“, – sakė Stephenas Ellisas, organizuoto nusikalstamumo ekspertas iš Afrikos studijų centro Nyderlanduose.

Sekmadienį vakare M. Belmokhtaras internete paskelbtame vaizdo pranešime pareiškė, kad tą ataką gamykloje įvykdė 40 kovotojų iš musulmoniškų ir Europos šalių. Taip pat jis pagrasino smogti šalims, prisidedančiomis persekiojant islamistus kovotojus kaimyniniame Malyje.

Ši grupuotė nurodė mėginusi užmegzti derybas su Alžyro armija, siekiant „nedelsiant baigti agresiją prieš musulmonus Malyje ir išvaduoti mūsų brolius, laikomus kryžininkų“.

„Tačiau Alžyro armija neatsakė ... pasirinkdama surengti ataką, per kurią buvo eliminuoti įkaitai“, - buvo sakoma jos pranešime.

„Ponas Marlboro“ M.Belmokhtaras

Gimė 1972 m. Alžyre, sulaukęs 19 metų patraukė į Afganistaną, kur kovėsi su Tarybų Sąjunga. 1992 m. grįžo į Alžyrą. Pilietinio karo metais Alžyre priklausė Islamo ginkluotajai grupuotei, vėliau prisidėjo įkuriant Salafitų maldų ir kovos grupuotę (GSPC), kuri organizavo ne vieną išpuolį prieš Sachelio Afrikos šalių saugumo pajėgas. GSPC vėliau transformavosi į Islamiškojo Magribo „Al Qaedą“ (AQIM). AQIM buvęs vadas M.Belmokhtaras yra siejamas su pastarojo meto užsieniečių grobimais Šiaurės Afrikoje. Sacharoje M.Belmokhtaras geriau žinomas kaip „ponas Marlboro“, nes yra siejamas su cigarečių kontrabanda. Manoma, kad iš šio nelegalaus verslo M.Belmokhtaras susikrovė nemažus turtus. Taip pat jam metami kaltinimai prekyba žmonėmis ir narkotikais. Yra grupuočių „Prisiekusieji krauju“ ir „Khaled Abu al Abbas“ brigados vadas. Grupuotės „Prisiekusieji krauju“, kurią jis, manoma, finansuoja, kovotojai užėmė dujų verslovę Alžyre. Prancūzijos žvalgyba net yra paskelbusi M.Belmokhtarą nesugaunamuoju. Manoma, kad M.Belmokhtaras palaiko glaudžius ryšius su tuaregų gentimi, ypač šiaurinėje Malio dalyje. Nors Alžyro televizija praėjusių metų vasarą buvo paskelbusi, kad M.Belmokhtaras žuvo šiaurinėje Malio dalyje, AQIM tokius pranešimus paneigė.

Išpuolis gamykloje

Puolimas: trečiadienį paryčiais už 3 km nuo dujų gamyklos kovotojai užpuolė autobusą, kuriuo į gerai saugomą bendrovės teritoriją buvo vežami jos darbuotojai. Per susišaudymą žuvo vienas britas ir vienas alžyrietis. Užgrobtas autobusas pasuko į In Amenaso gamyklą. Įsibrovę į gamyklos teritoriją kovotojai paėmė įkaitais gyvenamosiose patalpose esančius darbininkus. Tada jie pastatą užminavo.

Atsakas: per 72 valandas trukusią dramą žuvo 32 pagrobėjai. Specialiosios pajėgos sugebėjo išvaduoti 685 darbuotojus alžyriečius ir 107 užsieniečius. Dauguma įkaitų buvo išvaduoti ketvirtadienį. Per galutinį puolimą šeštadienį Alžyro armija likvidavo 11 teroristų, tačiau kovotojai nužudė 7 įkaitus užsieniečius.

Užsieniečiai įkaitai: Tarp 25 žuvusių įkaitų buvo keletas britų, rumunas ir galbūt amerikiečių; daug užsieniečių dar yra dingę. Oficialiai paskelbta, kad dingo 10 japonų ir 6 norvegų darbininkai. Tarp dingusių yra ir amerikiečių. Tarp pagrobtųjų buvo Tailando, Kenijos, Filipinų, Kolumbijos, Austrijos ir Pietų Korėjos piliečių.

Gamykla: priklauso BP, „Statoil“ ir Alžyro valstybinei energetikos bendrovei „Sonatrach“. Gamyklą eksploatavo Japonijos inžinerijos bendrovė „JGC Corp“. Ji yra įsikūrusi už 1,3 tūkst. km į pietus nuo Alžyro sostinės Alžyro.

Ginkluotė: pasak liudininkų, kovotojai turėjo šešis automatinius ginklus, 21 pistoletą, du ilgavamzdžius šautuvus, du 60 mm minosvaidžius, šešias 60 mm raketas su paleidikliais, dvi reaktyvines granatas ir 10 paprastų granatų.

Istorija: tai didžiausio masto įkaitų pagrobimas nuo 2008 m. atakos Indijos uostamiestyje Mumbajuje ir didžiausias tokio pobūdžio džihadistų išpuolis.


Šiame straipsnyje: Alžyrassacharaišpuolis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių