Per išpuolį Afganistane žuvo daugiau kaip 40 žmonių

Per pirmadienį įvykdytą mirtininko išpuolį prie Indijos ambasados Afganistano sostinėje Kabule žuvo daugiau kaip 40 žmonių, kurių daugelis buvo civiliai gyventojai, laukę vizų, sakė Vidaus reikalų ministerijos atstovas.

„Pradiniai pranešimai rodo, kad žuvo maždaug 40 žmonių, daugiausia civilių, kurie buvo atėję vizų", - netoli įvykio vietos žurnalistams sakė atstovas Najibas Nikzadas.

Tai daugiausiai žmonių aukų pareikalavęs bombos sprogimas Kabule nuo pat Talibano nuvertimo 2001 metų pabaigoje. Dar daugiau kaip šimtas žmonių buvo sužeisti.

Mirtininko vairuojamas automobilis su sprogmenimis rėžėsi į ambasados vartus. Per sprogimą buvo sunaikinti maždaug keturi automobiliai; gatvėje prie ambasados, esančios Kabulo centre, matėsi nutrauktos žmonių galūnės.

„Tai buvo mirtininko vairuojamas automobilis su sprogmenimis", - sakė Vidaus reikalų ministerijos atstovas Zemarai Bashary.

Atsakomybės už šį išpuolį, kuris yra tarp daugiausiai žmonių aukų pareikalavusių atakų nuo pat Talibano sukilimo pradžios, kol kas niekas neprisiėmė, o Afganistano vidaus reikalų ministerija pranešė tik tai, kad sprogo automobilyje buvusi bomba. Paklaustas apie šį sprogimą Kabule Talibano atstovas sakė, kad vis dar renka informaciją.

Indija griežtai pasmerkė mirtininko išpuolį prieš jos ambasadą. „Labai apgailestaudami pranešame, kad prieš Indijos ambasadą Kabule įvykdytas mirtininko ... išpuolis", - sakoma Indijos vyriausybės pareiškime.

Indijos užsienio reikalų ministerija sakė, kad tarp žuvusiųjų yra du Indijos sukarintų pajėgų nariai, kurie saugojo ambasadą. Vienas ambasados darbuotojas telefonu sakė, kad Indijos ambasadorius ir kiti aukšto rango pareigūnai nenukentėjo.

Afganų užsienio reikalų ministras Rangeenas Dadfaras Spanta pademonstruodamas savo paramą netrukus po išpuolio apsilankė Indijos ambasadoje.

Indija suteikė nemažą paramą Afganistano pastangoms atkurti tvarką po islamo ekstremistų Talibano vyriausybės nuvertimo.

Kabule pastaraisiais metais buvo nemažai išpuolių, kurių metu buvo sprogdinamos bombos, tarp jų - islamistų sukilėlių mirtininkų atakų.

Tarp sužeistųjų yra žmonės, laukę eilėje vizų, ir tie, kurie buvo netoliese esančiame turguje.

Indija palaiko glaudžius ryšius su Afganistano vyriausybe ir finansuoja kelis didelius infrastruktūros projektus.

Afganų pareigūnai ne kartą kaltino Pakistaną tuo, kad jis leidžia islamistų Talibano kovotojams veikti iš savo teritorijos, bet Pakistanas šiuos kaltinimus neigia.

Praėjusį kartą sprogimas Kabule nugriaudėjo birželio 1 dieną, kai nuotolinio valdymo bomba buvo susprogdinta prie mikroautobuso, kuriuo į darbą važiavo afganų armijos žmonės. Tada žuvo viena moteris, o dar penki žmonės buvo sužeisti.

Keliomis dienomis anksčiau Kabule mirtininko išpuolis buvo įvykdytas prieš JAV vadovaujamos koalicijos pajėgų automobilių koloną. Koalicijos pajėgos padeda Afganistanui slopinti Talibano sukilimą ir rengti jo armiją.

Per išpuolį kariai nenukentėjo, bet žuvo trys civiliai gyventojai.

Vienas akiplėšiškiausių sukilėlių išpuolių sostinėje buvo įvykdytas balandžio 27 dieną, kai kovotojai pradėjo šaudyti į prezidentą Hamidą Karzai (Hamidą Karzajų), kuris tuo metu rengėsi sakyti kalbą per didžiausią metinį karinį paradą.

Tada žuvo vienas parlamentaras ir dar du afganai, bet prezidentas nenukentėjo. Tas išpuolis šokiravo Afganistaną ir jo sąjungininkus.

Talibanas, kuris valdžioje įsitvirtino 1996 metais, 2001-aisiais buvo nušalintas per JAV vadovaujamą invaziją, kuri buvo surengta po rugsėjo 11-osios atakų Niujorke ir Vašingtone, talibams atsisakius išduoti „al Qaeda" lyderį Osamą bin Ladeną.

Pernai talibų sukilimas pareikalavo 8 tūkst. žmonių, daugiausia - sukilėlių, gyvybių.

Tarptautinė bendrija į Afganistaną atsiuntė maždaug 70 tūkst. karių, kurie padeda kovoti su talibais, tačiau sukilimas tik suintensyvėjo, ypač - per pastaruosius dvejus. 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS" sutikimo draudžiama.


NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių