Ispanija beždžionėms suteikė žmonių teises

Didžiosios žmoginės beždžionės turi tas pačias teises į gyvenimą ir laisvę kaip ir žmogus - už tokį sprendimą balsavo Ispanijos parlamentarai, praneša naujienų agentūra „Reuters". Tai pirmasis atvejis pasaulio praktikoje, kai tokios teisės oficialiai pripažįstamos gyvūnams.

Projekto autoriai - mokslininkai, manantys, kad didžiosios beždžionės - orangutangai, gorilos ir šimpanzės - yra genetiškai artimiausios žmonėms ir nusipelno tokių pat teisių.

Pripažinus žmoginių beždžionių teises, jos bus apsaugotos nuo medicininių eksperimentų, laikymo ankštuose zoologijos sodų narvuose. Jų nebus galima pirkti ir parduoti. Naudoti beždžiones cirko vaidinimuose, televizijos reklamoje, taip pat statant kino filmus irgi bus draudžiama, o naujojo įstatymo pažeidimas bus prilyginamas administraciniam teisės pažeidimui.

„Tai yra istorinė diena kovoje už gyvūnų teises, šis įstatymas gina mūsų evoliucijos bendražygius", - sakė vienas iš projekto iniciatorių Pedro Pozas.

BNS inf.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS" sutikimo draudžiama.


NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių