Irakas nutraukė ginklų tiekimo sutartį su Rusija dėl „Gazprom“?

Irakas tvirtina nutraukęs daugiau nei keturių milijardų vertės sutartį dėl korupcijos įtarimų, bet, analitikų nuomone, taip greičiausiai Irakas reaguoja į Rusijos monopolininko „Gazprom“ sandėrius dėl naftos gavybos Kurdistane.

Amerikietiška ginkluotė svarbiausia Irakui, bet ieškoma ir kitų pardavėjų. Su Rusija Irako vyriausybė sutarė netrukus po to, kai Vašingtonas pareikalvao, kad Bagdadas neleistų ginklus vyriausybinėms pajėgoms į Siriją gabenančių Irano lėktuvų per savo oro erdvę. Pagal sutartį su Rusija Irakas įsigytų 42-i trumpo ir vidutinio nuotolio raketas žemė-oras ir priešlėkuvinės gynybos sistemų „Pancir“. Bet Bagdadas atšaukė sutartį.

„Pastaruoju metu Rusija prarado kelis labai svarbius tarptautinius kontraktus. Nežinia, kiek dėl Rusijos ginkluotės techninių charkteristikų, kiek dėl kitų veiksnių, bet tai didelis smūgis Rusijos reputacijai, taip pat ir atšauktas susitarimas su Iraku“, – kalbėjo politologas Leonidas Radzichovskis.

Irakas tvirtina, kad sutartis atšaukta kilus korupcijos skandalui Rusijos gynybos ministerijoje, kai buvo atleistas ir gynybos ministras. Bet tuo pačiu metu Irakas perspėjo Rusijos Gazpromą pasirinkti naftos gavybos susitarimus su Kurdistano autonomija arba sutartis su Bagdadu dėl Badros verslovės.

„Žinoma, atsisakydama susitarimų Irako valdžia keršija Rusijai, kad ši bando apeidama Bagdadą tartis su kurdais. Tai tas pats, jeigu užsienio bendrovės tartųsi su Čečėnija per karą ir tuo pačiu metu bandytų patekti į Rusijos rinką“, – aiškino politologas L. Radzichovskis.

Jeigu sutartis su Iraku nebūtų atšaukta, Rusija taptų antra pagal svarbą ginklų tiekėja Bagdadui po Jungtinių Valstijų.


Šiame straipsnyje: GazpromIranas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių