Honkongo vadovu tapo buvęs nekilnojamojo turto konsultantas

Buvęs nekilnojamojo turto konsultantas Leung Chun-yingas (Leng Džuningas), kuris iš šio verslo susikrovė milijonus, sekmadienį laimėjo Honkongo vadovo rinkimų kovą, kuri buvo pati atkakliausia nuo pat 1997-ųjų, kai miestas grįžo Kinijos žinion.

Leung Chun-yingą išrinko Pekino valdymą remiantis komitetas, tūkstančiams protestuotojų mitinguojant prie suvažiavimų centro, kur vyko balsavimas. Protestuotojai reikalavo visiškos demokratijos šioje pusiau autonominėje teritorijoje, kuri anksčiau buvo britų kolonija.

57 metų Leung Chun-yingas, laimėjęs 689 balsus 1,2 tūkst. narių komitete, pakeis liepą darbą baigiantį Vykdomosios Tarybos pirmininką Donaldą Tsangą (Donaldą Cangą).

Po šių rinkimų, kurie suskaldė miesto isteblišmento stovyklą ir privertė Pekiną kaip niekada anksčiau paisyti visuomenės nuomonės, išrinktasis vadovas pažadėjo „vėl suvienyti“ Honkongą ir ginti jo „teises bei laisves“.

„Dabar, kai varžybos baigėsi, laikas vėl susivienyti“, - savo pergalės kalboje sakė Leung Chun-yingas.

Jis taip pat pažadėjo „sudaryti sąlygas sustiprintai demokratijai su atvira ir teisinga rinkimų sistema“ 2017 metais, kuomet, kaip yra pažadėjęs Pekinas, visi piliečiai galės rinkti Vykdomosios Tarybos pirmininką iš aprobuotų kandidatų grupės.

JAV ambasada paskelbė pareiškimą, kuriuo sveikina Leung Chun-yingą ir sako, kad laukia „tolesnės pažangos visiškos ir visuotinės rinkimų teisės tikslo link“. Taivanas taip pat pasveikino išrinktąjį vadovą.

Pagrindinis Leung Chun-yingo varžovas buvo 59 metų isteblišmento narys Henry Tangas (Henris Tangas), kuris iš pradžių buvo laikomas Pekino remiamu favoritu. Tačiau jo kampanijai sunkiai sekėsi atsigauti po virtinės asmeninių skandalų ir žodinio netakto atvejų.

H.Tangas minėtame komitete gavo tik 285 balsus, o per emocingą spaudos konferenciją atsiprašė savo šalininkų ir pažadėjo toliau tarnauti žmonėms.

Kitas kandidatas, demokratijos šalininkas Albertas Ho gavo 76 balsus ir pasmerkė tokį rezultatą kaip „šlykščią“ Kinijos „akivaizdaus kišimosi“ apraišką.


Šiame straipsnyje: Honkongas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių