H.Clinton: JAV gali greitai liberalizuoti prekybą su Rusija

JAV Kongresas gali šį mėnesį liberalizuoti prekybos santykius su Maskva, šeštadienį pareiškė valstybės sekretorė Hillary Clinton, tačiau Rusija po derybų leido suprasti, kad tarp abiejų šalių išlieka didelių nesutarimų dėl požiūrio į Siriją ir Iraną.

H.Clinton, atvykusi į Rusijoje vykstantį Azijos ir Ramiojo vandenyno valstybių viršūnių susitikimą, sakė, kad JAV vyriausybė glaudžiai bendradarbiauja su Kongresu, siekiant, kad būtų atšaukta 1974 metais priimta Jacksono-Vaniko pataisa - Šaltojo karo laikų teisės aktas, užkertantis kelią nustatyti privilegijas prekybai su Rusija.

Pakeisti šį įstatymą JAV prezidentas Barackas Obama stengėsi, norėdamas pagerinti santykius su Rusija.

„Siekdami užtikrinti, kad mūsų bendrovės galėtų konkuruoti čia, Rusijoje, glaudžiai dirbame su Jungtinių Valstijų Kongresu, kad būtų nutrauktas Jacksono-Vaniko (pataisos) taikymas Rusijai ir kad Rusijai būtų nustatyti nuolatiniai normalizuoti prekybos santykiai“, - H.Clinton sakė verslo lyderiams Tolimųjų Rytų uostamiestyje Vladivostoke.

„Tikimės, kad Kongresas imsis šio svarbaus teisės akto šį mėnesį“, - ji pridūrė prieš prasidedant Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo (APEC) viršūnių susitikimui.

Kongresas spaudžiamas patvirtinti teisės aktą dėl nuolatinių normalių prekybos santykių (NNPS), Rusijai įstojus į Pasaulio prekybos organizaciją (PPO) su JAV pritarimu.

Respublikonų kandidatas į prezidento postą Mittas Romney (Mitas Romnis), kuris vadino Rusiją pagrindine geopolitine Jungtinių Valstijų priešininke, sakė palaikysiantis NNPS su Maskva tik tuo atveju, jeigu kartu bus priimti įstatymai, numatantys sankcijas už žmogaus teisių pažeidimus.

JAV pareigūnai sakė, kad H.Clinton per valandą trukusį susitikimą su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu iškėlė šią plačią žmogaus teisių padėties temą, tačiau šis neigė, kad jog ji buvo išsamiau aptarta.

„Mes nediskutavome šia tema, nes JAV pusė puikiai žino, kad nepriimtina pakeisti antisovietinius įstatymus antirusiškais. Jie žino, jog tai padarytų realią žalą mūsų santykiams“, - pažymėjo S.Lavrovas.

Jis taip pat sakė žurnalistams, kad išlieka Vašingtono ir Maskvos nesutarimų dėl kai kurių užsienio politikos problemų, tokių kaip konfliktas Sirijoje ir Irako branduolinė programa.

„Mūsų partneriai JAV pasisako už priemones, tokias kaip grasinimai, didėjantis spaudimas ir naujos sankcijos Sirijai bei Iranui. Mes su tuo iš principo nesutinkame“, - pabrėžė S.Lavrovas.


Šiame straipsnyje: RusijaJAVHillary Clinton

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių