Haityje protestuojama dėl „suklastotų“ rinkimų

Haičio rinkimų pareigūnai pirmadienį skaičiavo balsalapius, pripažinę įvykusiu sekmadienį surengtą balsavimą, kuriuos aptemdė dviejų žmonių gyvybes nusinešę neramumai ir gausūs skundai dėl klastojimo.

Jungtinių Tautų taikdarių misija Haityje (MINUSTAH) sekmadienio vakarą paskelbė pranešimą, kuriame išreiškė savo ir tarptautinės bendruomenės "gilų susirūpinimą dėl gausių incidentų, kurie temdė rinkimus".

Jau apie 1 650 žmonių gyvybių nusinešusios choleros epidemijos apimto Haičio gyventojai rinko prezidento Rene Prevalio įpėdinį. Piliečiai tikisi, kad naujasis vadovas padėtų atstatyti šalį, šių metų sausį nuniokotą stipraus žemės drebėjimo, per kurį žuvo apie 250 tūkst. žmonių.

Nors gatvėse vyko protestai ir buvo reikalaujama atšaukti rinkimų rezultatus, Laikinoji rinkimų komisija (CEP) sekmadienio vakarą pripažino balsavimą įvykusiu beveik visose, išskyrus 56, rinkimų apylinkių, kurių iš viso yra 1 500.

Tuo tarpu CEP pirmininkas Gaillot Dorsainvilis rinkimus vadino sėkmingais.

Dėl didelio klastojimų masto susirūpinta prieš 21 val. Grinvičo (23 val. Lietuvos) laiku užsidarant rinkimų apylinkėms, o 12 iš 18 kandidatų į prezidentus pasmerkė "sąmokslą" tarp R.Prevalio vyriausybės ir rinkimų komisijos.

Protestuojantieji, tarp jų rinkimų favoritė ir buvusi pirmoji šalies ponia Mirlande Manigat, kaltino įtariamus sąmokslininkus siekiant "nuvairuoti rinkimus valdžioje esančios partijos kandidato naudai".

Keli tūkstančiai demonstrantų išėjo į sostinės Port o Prenso gatves, protestuodami prieš numanomą balsų klastojimą.

"Negalite pavogti liaudies balsų", - vienai iš demonstracijų vadovavęs Haityje gimęs hiphopo atlikėjas Wyclefas Jeanas (Vaiklefas Žanas), kuris buvo pripažintas negalinčiu siekti prezidento posto, sakė naujienų agentūrai AFP.

Apklausos rodo, kad Sorbonos universitetą baigusi 70 metų M.Manigat yra aiškiai populiaresnė nei valdančiosios partijos kandidatas ir R.Prevalio favoritas Jude'as Celestinas, gyvenantis su prezidento dukra.

M.Manigat, kuri siekia tapti pirmąja Haičio prezidente, kol kas nekėlė kaltinimų dėl šio balsavimo, tačiau anksčiau yra apkaltinusi J.Celestino valdančiąją partiją INITE suklastojus 500 tūkst. balsalapių.

Tikriausiai nei vienas kandidatas nesurinks daugiau nei 50 proc. balsų, kad laimėtų per pirmąjį rinkimų turą. Jeigu taip nenutiks, du daugiausiai balsų surinkę kandidatai dalyvaus sausio 16 dieną vyksiančiame antrajame ture.


Šiame straipsnyje: Haitisrinkimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių