Gruzijoje – nauji pavojaus ženklai (dar papildyta)

Gruzija trečiadienį pareiškė, kad Rusija sulaužė paliaubų sutartį, dėl kurios vos prieš keliolika valandų abi šalys susitarė.

Kaip teigia Gruzijos saugumo tarybos vadovas Aleksandras Lomaja, Rusija dislokavo 50 tankų Gorio mieste, kuris yra už 15 km nuo Pietų Osetijos. Be to, rusų pajėgos netoli Gorio užėmė karinę bazę ir toliau kontroliuoja Zugdidžio miestą, kuriame užėmė centrinę policijos būstinę ir vyriausybės pastatus.

Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis pareiškė, kad paliaubos su Rusija nebeegzistuoja, teigdamas, kad rusų tankai važiuoja per šalies kaimus.

Apie tai, kad Rusijos šarvuočiai važiuoja į Gruzijos gilumą praneša ir CNN korespondentas. Tačiau Rusijos gynybos pareigūnai tvirtina, kad jų pajėgos į Tbilisį nevažiuoja.

BBC skelbia, kad Gorio mieste Pietų Osetijos separatistai plėšia ir padeginėja namus, iš gyventojų grasindami ginklais atiminėja jų asmeninius daiktus.

Goryje daugiau nei 30 metų gyvenanti lietuvė Nijolė pasakoja, kad trečiadienį miestas buvo apsuptas, jame važinėja rusų tankai, grobiamas ir niokojamas turtas.

Naujienų agentūrai BNS moteris sakė, kad prasidėjus karui su Rusija, ji su savo vyru paliko miestą, nors į namus dar buvo kelis kartus sugrįžusi. Dabar, anot moters, į Gorį patekti negalima, šeima aplinkiniais kalnų takais važiuoja į Tbilisį, iš kurio tikriausiai skris į Vilnių.

Pasak Nijolės, Goryje likę jos pažįstami žmonės pasakojo, kad mieste yra tankai, niokojamos parduotuvės, plėšiamas turtas, kuris išvežamas į Pietų Osetiją.

Netoli Juodosios jūros esantį Senakio miestą taip pat kontroliuoja rusų pajėgos, ten gruzinų nėra. Kaip BNS pasakojo šiame mieste buvęs agentūros „Associated Press" operatorius Romas Dabrukas, rusų pajėgos užėmusios NATO standartus atitinkančią karinę bazę, jos neleidžia filmuoti.

Pašnekovo teigimu, mieste nėra gruzinų, miestui gresia bevaldystė. Trečiadienį vakare Senakyje buvęs žurnalistas teigė važiuojantys gilyn į rusų kontroliuojamą teritoriją.

Anksčiau trečiadienį R.Dabrukas buvo Gorio apylinkėse. Jis asmeniškai matė rusų pajėgas, kolonas, degančią karinę bazę.

Tuo metu Jungtinių Valstijų prezidentas George'as W.Bushas trečiadienį paragino Maskvą laikytis paliaubų ir išvesti karines pajėgas iš Gruzijos.  Be to, jis pranešė, kad JAV su kariniais lėktuvais ir laivais nusiųs Gruzijai humanitarinės pagalbos. 

Į Gruziją artimiausiu metu atvyks ir JAV valstybės sekretorė Condoleezza Rice, kuri šaliai perduos „tvirtą Amerikos paramą" bei bandys padėti išspręsti kilusią krizę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių