Gruzija siūlo Maskvai susitarimą dėl Abchazijos

Gruzija pateikė Rusijai pasiūlymą, pagal kurį šios šalys faktiškai padalytų Gruzijos separatistinį Abchazijos regioną į Rusijos ir Gruzijos įtakos zonas, formaliai atkūrus Gruzijos suverenitetą visoje respublikoje.

Kaip penktadienį rašo įtakingas Rusijos verslo laikraštis „Kommersant", viena iš Gruzijos ir Abchazijos konflikto sureguliavimo priemonių būtų Tbilisio įsipareigojimas atsisakyti stojimo į NATO.

Šis pranešimas grindžiamas Rusijos užsienio reikalų ministerijos ir Gruzijos vadovybės pareigūnų, kurių pavardės nenurodomos, informacija. Jis pasirodė po ketvirtadienį Maskvoje įvykusių Abchazijos separatistų lyderio Sergejaus Bagapšo derybų.

Laikraščio „Kommersant" duomenimis, Gruzijos planas numato perkelti dabartinę Abchazijos sieną nuo Ingurio upės labiau į šiaurę - prie Kodorio upės.

Tokiu atveju Galio ir Očamčiros rajonai faktiškai patektų į Gruzijos jurisdikciją ir į šį regioną galėtų sugrįžti 10-ojo dešimtmečio kovų gruzinų pabėgėliai. Rusijos taikdarius regione pakeistų mišrus Gruzijos ir Abchazijos policijos kontingentas.

Zoną į šiaurę nuo Kodorio ir toliau kontroliuotų Abchazijos valdžia. Be to, Gruzija sutiktų, kad Rusijos kariuomenė būtų visoje kitoje Abchazijos teritorijoje.

Tačiau drauge Tbilisis prašo Maskvą bent formaliai panaikinti Vladimiro Putino įsakus dėl bendradarbiavimo su separatistais, kuris buvo pasiektas balandžio mėnesį.

Pagal šį planą, Abchazija gautų plačios autonomijos Gruzijos sudėtyje statusą, bet, kaip pabrėžia laikraštis, jos teritorija į šiaurę nuo Kodorio faktiškai taptų nepriklausoma.

Toks sandoris, leidinio teigimu, turėtų tenkinti visas šalis. Gruzijos vadovybė paskelbtų, kad Abchazija sugrįžta į Gruzijos sudėtį, o Abchazija, praradusi nedidelės teritorijos kontrolę, faktiškai užsitikrintų sau nepriklausomybę nuo Tbilisio.

Tuo metu Maskva gautų galimybę be kliūčių plėtoti ekonominę veiklą Abchazijoje ir galėtų tikėtis, kad sumažės Gruzijos pastangos įstoti į NATO.

Pasak „Kommersant" šaltinio Gruzijos vadovybėje, pasiūlytas konflikto sprendimas kol kas neturi konkrečios formos, bet turi parodyti Rusijai, kad Tbilisis pasirengęs naujiems žingsniams siekiant atkurti savo teritorijos vientisumą.

Teigiama, kad Gruzijos atsisakymas siekti narystės NATO būtų didesnė prezidento Michailo Saakašvilio nuolaida, nes stojimą į Aljansą jis laikė strateginiu tikslu. Šiuo klausimu jį rėmė ir JAV.

Pranešimas dėl tokio galimo konflikto sureguliavimo pasirodė tuo pat metu, kai Europos Sąjungos lyderiai susitikime su Rusijos prezidentu Dmitrijumi Medvedevu turėtų aptarti Gruzijos klausimą.

BNS inf.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS" sutikimo draudžiama.


NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių