Gruzija pripažino nesitikėjusi Rusijos puolimo

Gruzija, prieš pasiųsdama savo karius į Pietų Osetiją, nemanė, kad Rusija atsakys į tai įspūdinga kontrataka. Taip dienraščiui „The Financial Times" sakė Gruzijos gynybos ministras Batu Kutelia.

Anot jo, Gruzija priėmė sprendimą užimti Pietų Osetijos sostinė Cchinvalį, nepaisydama to, kad kariuomenė neturėjo pakankamai prieštankinės ir priešlėktuvinės gynybos priemonių, kad galėtų gintis nuo rimto išpuolio.

„Mūsų nelaimei, mes tam skyrėme mažai dėmesio. Mes tokiam variantui nepasirengėme", - sakė ministras.

Gruzijos kariškiai manė, kad masinė kontrataka iš Rusijos pusės mažai tikėtina. Jie neįvertino Čečėnijos patirties ir to, kad Pietų Osetija ir Abchazija jaučia Rusijos palaikymą.

„Maniau, kad negali būti, jog valstybė, kuri priklauso Jungtinių Tautų Saugumo Tarybai bei Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai, sureaguotų tokiu būdu", - sakė ministras.

B.Kutelia mano, kad kaltė dėl karinio konflikto tenka Rusijai ir jos sąjungininkams iš Pietų Osetijos. Jis teigia, kad rugpjūčio viduryje osetinų kariai apšaudė gruzinų karines pajėgas ir kaimus. Ministro teigimu, Rusija ėmė siųsti savo techniką iš Šiaurės Osetijos pietų link dar prieš tai, kai Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis rugpjūčio 7 dieną pasiuntė karius į Cchinvalį. Tačiau, dienraščio teigimu, ministras nepateikė įrodymų šiems teiginiams.

B.Kutelia pripažino nesitikėjęs, kad rusai atsakys su tokia jėga. Anot ministro, Gruzijos kariuomenė patyrė didžiulių nuostolių, todėl Vakarų pagalba būtina jai atkurti.

Rusų kariai atėmė „Hummer" visureigius, susprogdino laivus, išgrobė karines bazes, sunaikino radarą ir kitas priešlėktuvinės gynybos priemones,  paėmė gruzinų tankus, šautuvus ir šovinius. Kol kas Rusija neketina šių trofėjų grąžinti.  

Rusija pažadėjo sunaikinti Gruzijos kariuomenę, jei tik ji vėl ims kelti grėsmę, pažymi dienraštis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių