Graikijos finansų pareigūnai įtariami mokesčių vengimu

Graikijos žurnalas „Hot Doc“ paskelbė 2 059 asmenų, įtariamų mokesčių vengimu, sąrašą, kuris veikiausiai padidins įtampą šios šalies visuomenėje, rašo nepriklausoma Briuselio naujienų svetainė „EUobserver“.

Asmenų, turinčių sąskaitų Ženevoje įsikūrusiame banke HSBC, sąraše įvardijamas Graikijos premjero Antonio Samaro padėjėjas Stavras Papastavras, buvusio kultūros ir viešosios tvarkos ministro Georgijo Vulgarakio žmona, taip pat Finansų ministerijos pareigūnai, verslininkai, gydytojai, namų šeimininkės, teisininkai, pensininkai ir studentai.

„Hot Doc“ nepaskelbė šiose sąskaitose laikomų pinigų sumų, tačiau nurodė, kad kai kuriose iš jų buvo iki 500 mln. eurų (1,72 mlrd. litų).

Žurnalo redaktorius Kostas Vaksevanis buvo trumpam sulaikytas, kai šis sąrašas buvo išspausdintas praeitą šeštadienį.

Pirmadienį jam gali būti pateikti kaltinimai dėl privatumo įstatymų pažeidimo.

„Aš tik dirbau savo darbą. Esu žurnalistas ir dirbau savo darbą“, - redaktorius sakė vaizdo pranešime, atsiųstame naujienų agentūrai „Reuters“.

"Svarbu, kad grupė žmonių - tuo metu, kai Graikija badauja - pelnosi ir mėgina sukurti Graikiją, kokios jie nori... Šiandien parlamente bus balsuojama sumažinti kiekvieno Graikijos valstybės tarnautojo, kiekvieno

Graikijos darbininko atlyginimą 100-200 eurų (345-690 litų), tačiau tuo pat metu dauguma iš 2 000 į tą sąrašą įtrauktų žmonių matomai vengia mokesčių, slapta siųsdami pinigus į Šveicariją", - pridūrė jis.

„Hot Doc“ nurodė gavęs šį sąrašą iš anoniminio viešintojo, įrašytą į USB atmintinę.

Jis buvo sudarytas 2007 metais, kai vienas HSBC darbuotojas pavogė duomenis apie 24 tūkst. banko klientų ir pabėgo į Prancūziją.

Tuometė Prancūzijos finansų ministrė Christine Lagarde, kuri šiuo metu vadovauja Tarptautiniam valiutos fondui (TVF), šioje medžiagoje minimus Graikijos piliečių vardus perdavė Atėnams 2010 metais, todėl ji buvo praminta „Lagarde sąrašu“.

Vėliau tie duomenys mįslingai dingo. Šis incidentas paskatino įvairias sąmokslo teorijas ir parlamento tyrimą, pradėtą anksčiau šį mėnesį.

Buvęs Graikijos finansų ministras Giorgas Papakonstantinas sakė tyrėjams, kad bendra sąraše nurodoma pinigų suma yra apie 1,5 mlrd. eurų (5,18 mlrd. litų).

Jis pridūrė, kad Graikijos mokesčių policija dėl to nieko nesiėmė, nes „jie tikriausiai išsigando. Jie pažvelgė į vardus sąraše ir pamatė, kad jis pilnas svarbių verslo ir leidybos žmonių, todėl nusprendė nežengti į priekį be aiškių politinių instrukcijų ir stogo.“

Tuo tarpu Graikijos vyriausybė atsisakė komentuoti „Hot Doc“ paskelbtą informaciją. Tačiau G.Vulgarakis, kuris yra vienas iš įtakingiausių tame sąraše minimų asmenų, neigė turintis sąskaitų užsienyje.

Ši publikacija veikiausiai padidins įtampą tuo metu, kai Graikijos lyderiai svarsto, kaip sutaupyti dar 13,5 mlrd. eurų (46,6 mlrd. litų), kad išpildytų tarptautinio finansinio gelbėjimo paketo sąlygas.

„Deja, teisingumas greitai ėmėsi veiksmų prieš tuos, kurie atskleidžia, tačiau demonstruoja vangumą veikiant prieš tuos, kurie slepia - kurie prarado, užmiršo, nematė ir negirdėjo“, - sakoma kairiosios partijos „Syriza“ pranešime.

Vienoje Čikagos universiteto birželį paskelbtoje studijoje nurodoma, kad Graikija dėl mokesčių vengimo kasmet praranda 28 mlrd. JAV dolerių.

Kai kurie turtingiausi šios šalies piliečiai ir institucijos - tarp jų laivų savininkai ir Graikijos Ortodoksų Bažnyčia - yra atleisti nuo mokesčių pagal įstatymus.


Šiame straipsnyje: eurasGraikija

NAUJAUSI KOMENTARAI

štai

štai portretas
tau ir Graikija, ir aišku, kad taip daro dauguma graikų - dirbti nenori, o pinigų nori, visai kaip lietuvaičiai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių