Graikijos dešinieji perspėja dėl gresiančios euro „katastrofos“

Graikijos konservatyvioji Naujosios demokratijos partija šeštadienį oficialiai pradėjo birželio 17 dieną vyksiančių rinkimų kampaniją, perspėdama, kad radikalų pergalė gali sukelti „katastrofą“ ir priversti šalį pasitraukti iš euro zonos.

„Naujosios demokratijos“ lyderis Antonis Samaras kritikavo radikalią kairiąją partiją „Syriza“, grasinančią nutraukti sutartį su tarptautiniais skolintojais, išgelbėjusiais Graikiją nuo bankroto.

„Visi - centro dešinieji, centro kairieji ir žalieji - nesvarbu, ar jie iki šiol sutiko su paskolų sutartimi, ar ne, visi jie perspėja, jog priešinimasis paskolos sutarčiai priverstų Graikiją atsisakyti euro“, - A.Samaras sakė savo šalininkams per partijos mitingą Atėnuose, kuris buvo transliuojamas per televiziją.

„Tai, žinoma, būtų skausminga likusiai Europos daliai, tačiau Graikijai tai reikštų galą, absoliučią katastrofą“, - pridūrė politikas, kurio partija surinko daugiausiai balsų per gegužę vykusius rinkimus.

Tačiau naujausios apklausos rodo, kad „Syriza“, vadovaujama 37 metų populisto lyderio Antonio Cipro, gali iškilti į viršūnę per būsimus rinkimus - po to, kai liko antra per balsavimą gegužės 6-ąją, neatnešusį aiškaus nugalėtojo.

A.Cipras sakė, kad Graikija gali atsisakyti finansinio gelbėjimo paketo, tačiau likti euro zonoje.

Tuo tarpu A.Samaras pažymėjo, kad atmetusi šios sutarties sąlygas Graikija turėtų grįžti prie drachmos, devalvuoti santaupas, padidinti kainas ir pabloginti gyvenimo standartus.

„Jokia visuomenė, ekonomika arba demokratija negali atlaikyti tokios staigios griūties“, - jis sakė kalboje, kurią „Naujosios demokratijos“ lyderio šalininkai pasveikino garsiais plojimais.

„Jeigu Graikija nutrauks paskolos sutartį, ji liks daugeliui metų izoliuota tarptautiniu lygiu. Ji neturės maisto, vaistų ir degalų. Ji turės gyventi nuolatiniame užtemdyme“, - perspėjo A.Samaras.

Šeštadienį pristatydamas savo politikos programą, jis pažadėjo iki šių metų pabaigos stabilizuoti didėjantį nedarbą, kuris dabar siekia iš viso 21,7, o jaunimo iki 24 metų amžiaus grupėje - 53 procentus, taip pat sukurti tūkstančius naujų darbo vietų.

A.Samaras kritikavo „Syriza“ pažadą didinti mokesčius daug uždirbantiems ir žadėjo, kad „nebebus atlyginimų ir pensijų mažinimų; nebebus naujų mokesčių“.


Šiame straipsnyje: Graikijaeuro zona

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių