Graikijoje tūkstančiai žmonių sukėlė riaušes

Tūkstančiai žmonių trečiadienį išėjo į didžiausių Graikijos miestų gatves per visuotinį streiką, paskelbtą protestuojant prieš naują taupymo priemonių bangą, kurią vyriausybė ketina patvirtinti mainais į Europos Sąjungos (ES) ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF) paskolas.

Daugiau nei 30 tūkst. žmonių dalyvavo demonstracijose Atėnuose ir Salonikuose, o paskelbus visuotinį streiką, kuris yra pirmasis nuo naujosios vyriausybės darbo pradžios birželį, buvo sustabdyti skrydžiai, traukinių ir keltų reisai bei nedirbo viešosios įstaigos, įskaitant muziejus.

Šis protestas suvienijo valdininkus ir kitus viešojo sektoriaus darbuotojus, studentus ir pensininkus, kurie visi nukentėjo nuo ankstesnio diržų veržimo šioje prasiskolinusioje euro zonos šalyje.

„Esame čia, kad kovotume už savo ateitį, - 20-metė teisės studentė Anastasija Teloni (Anastasia Teloni) sakė naujienų agentūrai AFP. - Jeigu neįvyks kokio nors didelio sukrėtimo, man bus sunku susirasti darbą ir oriai gyventi.“

Protestuotojai žygiavo pro uždarytas parduotuves, kurių vitrinos buvo uždengtos, baiminantis smurto protrūkių, kurie nereti per Graikijoje vykstančias demonstracijas.

„Pastaruosius dvejus ar trejus metus gyvenamame neįtikėtinos socialinės katastrofos sąlygomis, - skundėsi 56 metų savivaldybės darbuotojas Ilijas Loizas (Ilias Loizos). - Mano atlyginimas buvo sumažintas 50 procentų. Turiu du vaikus ir nežinau, ar rytoj turėsiu darbą.“

Tai jau trečias visuotinis streikas Graikijoje šiais metais, tačiau pirmasis, su kuriuo susidūrė birželį darbą pradėjusi koalicinę vyriausybė, siekianti užtikrinti, kad recesijos prislėgta šalis liktų euro zonoje, taip pat skubanti galutinai suderinti griežto taupymo priemonių paketą, turinčio padėti sutaupyti 11,5 mlrd. eurų (39,7 mlrd. litų).

Dar apie 2 mlrd. eurų (6,9 mlrd. litų) planuojama papildomai surinkti padidinus mokesčius, jeigu parlamentas spalio pradžioje pradės svarstyti taupymo priemonių paketą, parengtą trijų partijų koalicijos, vadovaujamos konservatyvių pažiūrų premjero Antonio Samaro.

Vienas Finansų ministerijos šaltinis sakė, kad premjeras šiam paketui jau pritarė, o dabar laukiama koalicijos partnerių ir tarptautinių kreditorių palaikymo.

Nauji išlaidų karpymai paveiks tūkstančius viešojo sektoriaus darbuotojų, kuriems per pastaruosius dvejus metus atlyginimai buvo sumažinti iki 40 procentų.

Taip pat tikriausiai bus padidintas išėjimo į pensiją amžius - nuo 65 iki 67 metų, praėjus vos dvejiems metams nuo ankstesnės korekcijos.

Nuo šių priemonių priklauso, ar Graikija gaus naują 31,5 mlrd. eurų (108,8 mlrd. litų) išmoką pagal tarptautinių kreditorių „trejeto“, kurį sudaro Europos Sąjunga (ES), Tarptautinis valiutos fondas (TVF) ir Europos centrinis bankas (ECB), skirtus finansinės pagalbos paketus.

Šios lėšos reikalingos Atėnams, kad vyriausybė galėtų išmokėti atlyginimus viešajame sektoriuje ir pensijas, rekapitalizuoti šalies bangus, nukentėjusius dėl valstybės skolų pertvarkymo, taip pat grąžinti daugiau nei 6 mlrd. eurų skolų privatiems kontraktininkams.

Tačiau naujausio taupymo priemonių paketo gali nepakakti, kad stringančios finansinio gelbėjimo ir reformų priemonės pradėtų sklandžiai veikti.

Profsąjungos sako, kad taupymo priemonės, turinčios sumažinti didžiulį biudžeto deficitą, lėmė rekordinį nedarbą ir gilėjančią recesiją, kuri tęsiasi jau penktus metus.

„Atlyginimai, pensijos ir išmokos buvo nuolat karpomos pastaruosius 2,5 metų, o skolos ir deficitų “pabaisa„ lieka neįveikta, nuolat reikalaujanti naujų aukų“, - sakoma pagrindinių profsąjungų konfederacijų GSEE ir ADEDY pranešime.

„S0S - gelbėkit šalį, tačiau visų pirma jos žmones“, - sakoma jų plakatuose, iškabintuose ant žibintų stulpų sostinėje.

Taupymo priemonės provokuoja didėjantį pyktį ir kitose sunkioje padėtyje atsidūrusiose euro zonos pietinėse ekonomikose.

Daugiau nei 100 tūkst. žmonių anksčiau šį mėnesį dalyvavo protestuose Portugalijoje, o antradienį per 60 žmonių buvo sužeisti Madride per demonstrantų susirėmimus su policija prie parlamento.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių