Graikija ėmė ruoštis visuotiniam streikui

Graikijos profsąjungos trečiadienį ruošiasi paralyžiuoti gyvenimą šalyje tuo metu, kai Tarptautinio valiutos fondo vadovė Christine Lagarde perspėjo, jog delsimas vykdyti ekonomikos reformas gilina finansinę duobę.

Valdininkai, mokytojai, teisininkai, jūreiviai ir kitų profesijų atstovai visoje šalyje buvo pakviesti savo profsąjungų surengti parą truksiantį streiką, protestuojant prieš planuojamus naujus karpymus, kuris bus jau trečiasis šiais metais.

„S0S - gelbėkit šalį, tačiau visų pirma jos žmones“, - sakoma pagrindinių profsąjungų konfederacijos GSEE ir ADEDY plakatuose, iškabintuose ant žibintų stulpų sostinėje.

„Atlyginimai, pensijos ir išmokos buvo nuolat karpomos pastaruosius 2,5 metų, o skolos ir deficitų “pabaisa„ lieka neįveikta, nuolat reikalaujanti naujų aukų“, - sakoma profsąjungų pranešime.

Vasarį Graikijoje buvo surengti du visuotiniai streikai dėl ankstesnio biudžeto išlaidų taupymo priemonių paketo, tačiau naujasis protestas bus pirmasis birželį į valdžią atėjusiai trijų partijų koalicinei vyriausybei, kuriai vadovauja konservatyvių pažiūrų premjeras Antonis Samaras.

Antradienio vakarą Graikijos mokslininkai protestavo prieš atlyginimų mažinimus, apsupdami simboliniu ratu Finansų ministeriją, o vėliau nužygiavo prie pagrindinio Atėnų universiteto pastato.

„Mes jau netekome apie 15 proc. atlyginimo ir prarasime dar 15 proc.“ - 46 metų dėstytojas Nikas Panagopulas, dirbantis Atėnų universiteto Anglų kalbos fakultete, sakė naujienų agentūrai AFP.

„Tai ypač nesąžininga mūsų profesinei grupei, nes mes daug metų praleidome ruošdamiesi dirbti pagal profesiją“, - pridūrė jis.

A.Samaro vyriausybė nuo birželio siekia įvesti dar vieną griežto taupymo priemonių paketą, turinčio padėti sutaupyti 11,5 mlrd. eurų (39,7 mlrd. litų), taip pat surinkti papildomai 2 mlrd. eurų (6,9 mlrd. litų) mokesčių, siekiant, kad būtų panaikinti suvaržymai Atėnams gauti įšaldytas Europos Sąjungos (ES) ir TVF suteiktų paskolų lėšas.

Nuo šių priemonių priklauso, ar Graikija gaus naują 31,5 mlrd. eurų (108,8 mlrd. litų) išmoką, kuri reikalinga Atėnams, kad vyriausybė galėtų išmokėti atlyginimus viešajame sektoriuje ir pensijas, rekapitalizuoti šalies bangus, nukentėjusius dėl valstybės skolų pertvarkymo, taip pat grąžinti daugiau nei 6 mlrd. eurų skolą privatiems kontraktininkams.

Tačiau naujausio taupymo priemonių paketo gali nepakakti, kad stringančios finansinio gelbėjimo ir reformų priemonės pradėtų sklandžiai veikti.

TVF vadovė Ch.Lagarde pirmadienį perspėjo, jog delsimas įgyvendinti Graikijos finansinio

gelbėjimo programą, įskaitant privatizacijas, padidino spragą šalies biudžete.
Profsąjungos planuoja trečiadienį įvairiais būdais trikdyti gyvenimą Atėnuose.

Šalyje nevažinės traukiniai, o keltai liks uostuose.

Graikų žurnalistai ketina nutraukti darbą keturioms valandoms.

Graikijos prekybininkų asociacija taip pat paragino savo narius uždaryti savo parduotuves visoje šalyje, nors anksčiau tokių kvietimų paisydavo ne visi.


Šiame straipsnyje: TVFGraikijakrizė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių