G.Bushas: tikiuosi, istorija mane įvertins

Bene mažiausiai mylimas JAV prezidentas George‘as W.Bushas po dvejų metų pertraukos vėl priminė apie save, pristatęs memuarų knygą.

Atsisako atsiprašyti

500 puslapių atsiminimų knygoje „Sprendimų gairės“ G.W.Bushas pasakoja apie ryškiausias savo gyvenimo ir prezidentavimo akimirkas, prisimena savo svarbiausius sprendimus po Rugsėjo 11-osios išpuolių, karų Irake ir Afganistane pradžią, pragaištingą Katrinos uraganą bei pasaulio ekonomikos krizės užuomazgas.

Bet nei eidamas šalies vadovo pareigas, nei dabar G.W.Bushas nelinkęs dėl nieko apgailestauti ir daugelį savo sprendimų laiko teisingais. Tiesa, dabar jis drąsiau pripažįsta klaidas – pavyzdžiui, pareiškimus, kad Irakas turi masinio naikinimo ginklą.

„Niekas nebuvo labiau sukrėstas arba įpykęs negu aš, kai neradome šių ginklų. Man darydavosi bloga kaskart, kai apie tai pagalvodavau. Iki šiol taip jaučiuosi“, – knygoje prisipažįsta eksperzidentas.

Tačiau prieš pasirodant jo memuarams duodamas interviu televizijai NBC jis atsisakė atsiprašyti Amerikos žmonių, kad masinio naikinimo ginklų Irake taip ir nebuvo rasta, nors tuometė JAV administracija šiuos ginklus vadino vienu iš pagrindinių motyvų pradėti karą. G.W.Bushas taip pat nesiteisino dėl Iraką po 2003 m. invazijos apėmusio chaoso.

„Atsiprašymas iš esmės reikštų pasakyti, kad šis sprendimas buvo klaidingas. Aš nemanau, kad šis sprendimas buvo klaidingas“, – pabrėžė G.W.Bushas. Pasak jo, tiek irakiečiai, tiek amerikiečiai pradėjo ramiau gyventi be diktatoriaus ir žudiko Saddamo Husseino, siekusio turėti biologinį ir cheminį ginklą.

Sankcionavo kankinimus

Dar viena G.W.Busho prezidentavimo tamsioji dėmė – įtariamų teroristų kankinimai Gvantanamo bazėje. Eksprezidentas gynė prieštaringai vertinamą tardymo metodą – skandinimo imitavimą. Žmogaus teisių gynėjai šį metodą vadina kankinimu.

G.W.Bushas sako taręsis su savo patarėjais teisės klausimais, ir šie patikino, jog skandinimo imitavimas nepažeis kankinimus draudžiančio įstatymo.

„Aš nesu teisininkas. Bet visuomet tenka pasikliauti žmonėmis, kurie dirba su tavimi. Aš pasakysiu taip: ši technika padėjo išgelbėti žmonių gyvybes. Mano darbas buvo ginti Ameriką, aš tai ir dariau“, – televizijai NBC sakė G.W.Bushas.

Eksprezidentas pridūrė, kad imituojant skandinimą iš trijų teroristų pavyko gauti informacijos ir užkirsti kelią planuojamiems išpuoliams Jungtinėse Valstijose, šalies ambasadose užsienyje, taip pat Londono oro uoste „Hitrou“ bei finansų centre Kanari Vorfe.

Duodamas interviu G.W.Bushas prisipažino asmeniškai leido taikyti skandinimo imitavimą Rugsėjo 11-osios išpuolių organizatoriui Khalidui Sheikhui Mohammedui.

„Būtent taip, po velnių! Mes suėmėme „Al Qaedos“ štabo vadą, kuris nužudė 3 tūkst. žmonių. Nujautėme, kad jis turi informacijos ir apie kitus išpuolius. O jis mums sako: „Kvieskite advokatą, tuomet galėsime kalbėtis.“ Tuomet ir paklausiau: o kokių mes turime teisėtų priemonių?“ – pasakojo G.W.Bushas.

Skęstančio laivo kapitonas

Kalbėdamas apie kitas savo klaidas, G.W.Bushas teigia paskutiniais prezidentavimo mėnesiais neįvertinęs ekonomikos nuosmukio mąsto ir tvirtai tikėjo, kas JAV sugebės išvengti recesijos, nors „kortų namelis turėjo jau tuoj sugriūti.“ Eskprezidentas prisipažino, kad antrosios kadencijos pabaigoje pasijuto skęstančio laivo kapitonu.

Antrąją G.W.Bushas kadenciją nuo pat pradžių apkartino uraganas Katrina, smogęs pietinei JAV pakrantei 2005 m. vasaros pabaigoje, nusiaubęs Naująjį Orleaną ir nusinešęs 1800 gyvybių. Eksprezidentas pripažino likviduojant stichijos padarinius pridaręs klaidų.

„Problema nėra tai, kad dariau klaidingus sprendimus, o tai, kad per ilgai svarsčiau“, – knygoje rašo G.W.Bushas.

Protesto kampanija

Pasirodžius G.W.Busho memuarams sujudo jo kritikai. Socialinių tinklų portale „Facebook“ jie pradėjo protesto kampaniją, ragindami knygynus pardavinėti eksprezidento knygą „Kriminalų“ skyriuje.

Pats memuarų autorius viliasi, kad istorija teisingai įvertins jo nuveiktus darbus: „Tikiuosi būsiu įvertintas už pasiekimus. Bet tuomet, kaip tai paaiškės, manęs jau nebebus.“


Šiame straipsnyje: George'as W.Bushas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių