G.Bushas atsiminimuose pripažino savo klaidas

Buvęs JAV prezidentas George`as W.Bushas, vadovavęs stipriausiai pasaulio valstybei per pirmuosius aštuonerius XXI amžiaus metus, pripažino savo knygoje klaidas, padarytas rengiantis karui Irake ir likviduojant galingiausio uragano "Katrina", užtvindžiusio Naująjį Orleaną, padarinius.

Knygoje "Sprendimų gairės" (Decision Points) papasakota daug atvejų iš Baltųjų rūmų gyvenimo ir pateikta anksčiau buvusių nežinomų detalių iš aštuonerius metus trukusio G.W.Busho prezidentavimo, pradedant 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro aktais ir baigiant pasauline ekonomikos krize.

JAV pradėjo karą Irake 2003 metais, remdamosi tuo, kad šalyje yra masinio naikinimo ginklų, bet po okupacijos taip ir nerado jų.

"Niekas nebuvo taip sukrėstas ir piktas, kaip aš, kai ginklų nebuvo rasta. Man iki šiol liko "nemalonių nuosėdų", - rašo G.W.Bushas, pažymėdamas, kad buvo gauta daug klaidingų žvalgybos duomenų.

Vis dėlto G.W.Bushas mano, kad sprendimas įsiveržti į Iraką buvo teisingas. Pasak jo, Irako žmonėms geriau gyventi be Saddamo Husseino, kuris buvo "žudymų apsėstas diktatorius".

64-erių metų G.W.Bushas pasitraukė iš politinės arenos, kai 2009 metų pradžioje paliko prezidento postą ir sugrįžo į Teksasą. Tada jo veiksmams šiame poste pritarė maždaug 30 proc. gyventojų.

"Kad ir koks būtų verdiktas dėl mano prezidentavimo laikotarpio, aš džiaugiuosi, kad manęs nebus netoliese, kai jis bus paskelbtas", - rašo jis knygoje, kurio kopiją gavo "Reuters".

G.W.Bushas susilaiko nuo pastabų dėl dabartinio JAV prezidento Baracko Obamos, kuris ne kartą kritikavo savo pirmtako ekonominę politiką ir diplomatiją.

Dažniausiai prezidento atsiminimuose suvedinėjamos senos sąskaitos, o G.W.Bushas griežtai kritikavo tik Demokratų partijos lyderį Senate Harry Reidą, kuris 2007 metais ragino nesiųsti papildomai kariuomenės į Iraką.

"Tai buvo vienas neatsakingiausių aktų, kuriuos aš mačiau per aštuonerius metus Vašingtone", - rašo G.W.Bushas.

Kontingento Irake padidinimas ir nauja kovos su kovotojais strategija padėjo iki 2007 metų pabaigos smarkiai sumažinti smurto lygį šalyje.

G.W.Bushas nepamiršta ir savo jaunystės metų, kai mėgo alkoholį ir išgėręs išsišokdavo. Kartą per pietus su tėvais jis paklausė pagyvenusios moters: "Na, kaip seksas po 50"?".

Po kelerių metų, kai jam pačiam sukako 50, ji priminė jam tai: "George`ai, na, ir koks jis?".
G.W.Bushas liovėsi piktnaudžiavęs alkoholiu 1986-aisias, būdamas 40 metų, tapo religingas, pradėjo aktyvią karjerą.

Jo nuomone, pagrindinė jo klaida per katastrofą Naujajame Orleane buvo nesugebėjimas rasti bendros kalbos su nukentėjusiais, kurių dauguma buvo afroamerikiečiai.

Blogiausias dalykas prezidentaujant, jo nuomone, buvo kritikų kaltinimai jam rasizmu ir nejautrumu užtvindyto miesto gyventojams.


Šiame straipsnyje: George Bush

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių