Gazos Ruože per Izraelio smūgį žuvo „Hamas“ operacijų vadas

Vienas palestiniečių islamistų judėjimo „Hamas“ karinių operacijų vadas trečiadienį buvo nukautas per Izraelio aviacijos smūgį, o kovotojai perspėjo, kad žydų valstybė atvėrė „pragaro vartus“.

Egiptas paskelbė atšaukiantis savo ambasadorių Izraelyje dėl smūgio, kurio taikiniu tapo automobilis Gazos Mieste, vežęs vieną iš „Hamas“ lyderių Ahmedą Jaabari ir jo asmens sargybinį.

Vėliau Gazos Ruože buvo įvykdyta dar per 20 antskrydžių, per kuriuos žuvo šeši žmonės, o 65 buvo sužeisti, nurodė „Hamas“ sveikatos apsaugos ministerija ir gelbėjimo tarnybos.

Izraelio jūrų pajėgos „atakavo kelias “Hamas„ teroristų vietas, esančias palei Gazos Ruožo pakrantę“, sakoma kariškių pranešime.

Palestiniečių pasiuntinys prie Jungtinių Tautų nurodė, kad žuvo bent devyni žmonės ir sakė, jog aukų dar tikriausiai padaugės.

Izraelis perspėjo, jog tai tėra operacijos prieš kovotojų grupuotes Gazos Ruože pradžia. Šie smūgiai buvo surengti žydų valstybei ruošiantis sausį vyksiantiems visuotiniams rinkimams.

„Jeigu bus būtina, esame pasiruošę išplėsti šią operaciją“, - premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) sakė per televiziją trečiadienio vakarą, po pasitarimo su savo saugumo kabinetu.

Gynybos ministras Ehudas Barakas sakė, kad šios operacijos tikslas yra atgrasyti išpuolius prieš Izraelį, mažinant kovotojų galimybes leisti raketas ir atakuoti žydų valstybės pietinę dalį.

„Tai mūsų veiksmų pradžia, o ne pabaiga, - perspėjo jis. - Tai nebus greitas darbas.“

Per saugumo kabineto susitikimą „buvo nuspręsta ... leisti IDF (Izraelio gynybos pajėgoms), prireikus ir pritarus gynybos ministrui, mobilizuoti atsargos karius“, sakoma jo pranešime.

Vienas armijos atstovas sakė naujienų agentūrai AFP, kad kai kuriems specifiniams gynybos pajėgų nariams buvo išsiuntinėti pranešimai, tačiau kol kas visuotinė atsargos karių mobilizacija nepaskelbta.

JAV Valstybės departamentas palaikė Izraelio teisę gintis ir pasmerkė neseniai įvykdytas palestiniečių atakas.

B.Netanyahu biuras nurodė, kad premjeras skambino JAV prezidentui Barackui Obamai (Barakui Obamai) ir išsakė „savo gilią padėką“ už palaikymą.

Šie aviacijos smūgiai vainikavo penkias pastarąsias dienas didėjusią įtampą Gazos Ruože ir žydų valstybėje, kai Izraelis nukovė septynis palestiniečius, o kovotojai paleido per 120 raketų, sužeidusias aštuonis žmones.

A.Jaabari mirtis išprovokavo pasipiktinimą Gazos mieste, kur šimtai „Hamas“ ir jo ginkluotojo sparno Izz ad Deeno al Qassamo brigadų narių ligoninėje „Shifa“, į kurią buvo nugabenti A.Jaabari palaikai, ir prie jos skanduotėmis reikalavo keršto.

Izraelio armija nurodė, kad taip pat taikėsi į „reikšmingą skaičių didelio nuotolio raketų vietų“ ir kad yra pasirengusi pradėti sausumos operaciją, jei tai bus būtina raketų leidimui sustabdyti.

Policija pranešė, kad po smūgio Gazos miestui iš Gazos Ruožo į Izraelį buvo paleista 81 raketa ir kad visame rajone buvo padidintas parengties laipsnis.

Atskirame pranešime kariškiai nurodo, kad jų priešraketinė sistema „Iron Dome“ sėkmingai perėmė 13 tų raketų.

Izraelio smūgiai daugelio buvo pasmerkti; Egipto prezidentas Mohamedas Mursi (Mohamedas Mursis) atšaukia Kairo pasiuntinį Izraelyje ir iškviečia Izraelio ambasadorių, sakė jo atstovas.

Gazos Ruožą valdanti „Hamas“ vyriausybė paskelbė pareiškimą, kuriame sveikina šį Egipto žingsnį ir ragina arabų šalių lyderius „imtis ryžtingų veiksmų“ ir spausti Izraelį nutraukti savo kampaniją.

Po M.Mursi atitinkamo prašymo Arabų Lygos (AL) vadovas Nabilas al Arabi (Nabilas Arabis) sakė, kad arabų aukščiausio rango diplomatai rengiasi neeiliniam susitikimui šeštadienį, kurio metu aptars šį smurto protrūkį.

Didžioji Britanija taip pat paragino elgtis santūriai, Rusija paskelbė, kad yra „labai susirūpinusi“, o Vašingtonas nurodė, kad „atidžiai“ stebi įvykių eigą Gazos Ruože.

Minimas smūgis Gazos mieste sukėlė gedulą ir pykčio bangą; ginkluoti vyrai prie ligoninės „Shifa“ ir mečečių visame mieste šaudė į orą ir ragino melstis dėl žuvusio vado.

Izz ad Deeno al Qassamo brigados paskelbė pasipiktinimo kupiną pareiškimą, kuriame sakoma, kad Izraelis „atvėrė pragaro vartus sau pačiam“, o „Hamas“ atstovas Fawzi Barhumas sakė, kad minimas smūgis prilygsta „karo paskelbimui“.

Praėjusį kartą didelė Izraelio karinė operacija Gazos Ruože buvo surengta 2008 metų gruodžio pabaigoje, likus šešioms savaitėms iki visuotinių rinkimų. Tada per 22 dienas trukusią kampaniją žuvo 1,4 tūkst. palestiniečių, kurių pusė buvo civiliai gyventojai, ir 13 izraeliečių, kurių 10 buvo kariai.


Šiame straipsnyje: IzraelisHamas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių