G-7 šalys mažina nesutarimus, susitarė dėl valiutų politikos

Didžiojo septyneto (G-7) valstybės šio savaitgalio susitikime mažino JAV ir Europos nuomonių skirtumus dėl to, kaip griežto taupymo priemones derinti su sprendiniais ekonomikos augimui skatinti.

G-7 finansų ministrai ir centrinių bankų valdytojai šeštadienį, antrą ir paskutinę derybų vienoje Anglijos užmiesčio vietovėje dieną, taip pat pažadėjo kovoti su vengimu mokėti mokesčius, sakė britų finansų ministras George'as Osborne‘as (Džordžas Osbornas).

Be to, G-7 pažadėjo specialiai nesilpninti valiutų – po to, kai penktadienį jenos kursas dolerio atžvilgiu nukrito iki žemiausio per daugiau kaip ketverius metus lygio.

Jungtinės Valstijos spaudė Europos šalis švelninti išlaidų apkarpymus, nes baiminamasi, kad jos gali pakenkti ekonomikos augimui, tačiau G.Osborne"as sakė, kad susitikimas Eilsberyje į šiaurės vakarus nuo atskleidė daug bendrybių.

„Šis susitikimas patvirtino, kad tarp mūsų yra daugiau sutarimo sričių dėl fiskalinės politikos, nei paprastai manoma“, - vėliau spaudos konferencijoje pažymėjo jis.

Pasak G.Osborne‘o, G-7 aptarė, kaip svarbu turėti „patikimus, šalims specifinius, vidutinės trukmės fiskalinės konsolidacijos planus tvariems valstybės finansams ir tvariam augimui užtikrinti".

Prancūzijos finansų ministras Pierre'as Moscovici (Pjeras Moskovisis) kalbėjo panašiai kaip ir G.Osborne'as.

„Įsibėgėja konsensusas dėl to, kaip deriname paramą augimui ir fiskalinę konsolidaciją“, - sakė jis žurnalistams.

„Vis dar yra reali valia mažinti deficitą, bet tikrai yra pasikeitęs (G-7 narių) tonas“, - pridūrė P.Moscovici.

G-7 yra įsipareigojęs „puoselėti“ pasaulio ekonomikos atsigavimą, sakė G.Osborne'as.

„Bendrai mūsų diskusijos per pastarąsias dvi dienas patvirtino, kad vis dar yra daug iššūkių tvaraus pasaulinio atsigavimo užtikrinimui, ir negalime to vertinti kaip savaime suprantamo dalyko“, - sakė jis.

"Tačiau kaip pažengusios ekonomikos, esame įsipareigoję suvaidinti savo vaidmenį puoselėjant tą atsigavimą ir užtikrinant ilgalaikį atsigavimą, kad turėtume gerovę visose mūsų šalyse“, - nurodė G.Osborne'as.

Derybos, kuriose taip pat dalyvavo Europos Sąjungos (ES) ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF) aukšto rango atstovai, pratęsė praėjusį mėnesį įvykusio Didžiojo dvidešimtuko (G-20) susitikimo diskusijas ir planavo kitą mėnesį Šiaurės Airijoje įvyksiantį „Didžiojo aštuoneto“ (G-8) viršūnių susitikimą.

G-7 sudaro Didžioji Britanija, Kanada, Prancūzija, Vokietija, Italija, Japonija ir Jungtinės Valstijos. G-8 yra G-7 plius Rusija.

TVF sveikino vyriausybės pastangas mažinti išlaidas, bet taip pat paragino Britaniją mažinti savo taupymo programos spartą ir paremti netvirtą šalies ekonominį atsigavimą.

Penktadienį JAV iždo sekretorius Jacobas Lew (Džeikobas Liu) sakė, jog didžiausia pasaulio ekonomika „labai“ jaučia, kad „reikia ... teisingo balanso tarp taupymo ir augimo“.

Pastaruoju metu Vokietija buvo kaltinama tuo, kad smarkiai spaudė labai prasiskolinusias euro zonos koleges, tokias kaip Ispanija ir Italija, eiti didelio išlaidų mažinimo keliu.

G-7 savo naujausiu susitikimu taip pat pasinaudojo tam, kad sustiprintų įsipareigojimą kovoti su mokesčių vengimu pasinaudojant teisinėmis spragomis.

"Šiandien mes visi sutariame dėl kolektyvinių veiksmų svarbos sprendžiant mokesčių vengimo (problemą)“, - sakė G.Osborne'as.

Britanija šį klausimą iškėlė savo prioritetu pirmininkaujant G-7 ir „Didžiajam aštuonetui“ (G-8). G.Osborne'as sakė: "Gyvybiškai svarbu, kad ir išsivysčiusios, ir besivystančios šalys surinktų mokesčius, kurie joms priklauso“.

G-7 taip pat pakartojo savo įsipareigojimą reformuoti finansinį reguliavimą.

„Svarbu greitai baigti savo darbą ir užtikrinti, kad jokie bankai nebūtų per dideli žlugti“, - nurodė G.Osborne'as.

„Taip pat sutarėme dėl struktūrinių reformų būtinybės augimo konkurencingumui, įskaitant naujus prekybos susitarimus, didinti“, - pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių