„Forbes“ įtakingiausiųjų žmonių sąrašo viršūnėje išliko B. Obama

Žurnalo „Forbes“ kasmet skelbiamo galingiausių žmonių sąrašo viršūnėje aukščiausią poziciją vėl užėmė JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama), jame taip pat figūruoja popiežius Benediktas XVI, Vokietijos kanclerė Angela Merkel, socialinio tinklo „Facebook“ įkūrėjas ir daug kitų įtakingiausių asmenų.

Tačiau į 2012-ųjų sąrašą taip pat pateko vardų, kurie kai kam gali sukelti nuostabą: vienas Meksikos narkotikų kontrabandos baronas ir putliaskruostis jaunasis Šiaurės Korėjos lyderis, vadovaujantis atsiskyrėliškai valstybei, smerkiamai dėl branduolinių ginklų programos, kuri vykdoma jos labai neturtingų žmonių maisto sąskaita.

Pernai antroje „Forbes“ sąrašo pozicijoje buvęs Kinijos prezidentas Hu Jintao (Hu Dzintao) šiemet atsidūrė tarp tų, kurie visiškai nebuvo įvertinti, nes šis lyderis jau baigia savo kadenciją.

„Forbes“ į savo sąrašą įtraukė 71 žmogų, nurodydamas, kad jie atstovauja 7,1 mlrd. pasaulio gyventojų - kitaip tariant, buvo atrinkta po vieną įtakingiausią iš 100 mln. žmonių.

Antrus metus iš eilės sąrašo viršūnėje puikavosi B.Obama, o „Forbes“ pažymėjo, kad JAV lyderis per lapkritį vykusius prezidento rinkimus užsitikrino tiek gyventojų, tiek rinkikų kolegijos balsų daugumą.

B.Obama teks atremti daug iššūkių, įskaitant krizę dėl Amerikos biudžeto deficito ir sparčiai didėjančios nacionalinės skolos, išliekantį didelį nedarbą ir atsinaujinusius neramumus Artimuosiuose Rytuose.

„Tačiau Obama tebėra didžiausios pasaulyje kariuomenės vyriausiasis vadas ir vienintelės ekonomikos bei kultūros supervalstybės vadovas - tiesiogine prasme laisvojo pasaulio lyderis“, - rašo „Forbes“.

Galingiausiųjų sidabras atiteko A.Merkel, kurią „Forbes“ vadina 27 nares turinčio Europos Sąjungos (ES) stuburu ir žmogumi, kurio pečiams tenka euro likimo našta.

Trečioje pozicijoje įvardytas Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, kuris šiemet buvo perrinktas trečiai kadencijai „po kelerius metus susikeitimo postais su premjeru Dmitrijumi Medvedevu“ ir „oficialiai atgavęs valdžią, nors niekas netiki, kad jis jos buvo išties atsisakęs“.

„Forbes“ nurodė sudarydamas sąrašą vadovavęsis keturiais kriterijais: valdžia daugeliui žmonių, finansinių išteklių kontrole, ar žmogus turi įtakos įvairiose gyvenimo srityse, ar tas žmogus aktyviai naudojasi savo galia.

Niujorko meras Michaelas Bloombergas (Maiklas Blumbergas), užimantis sąraše 16-ąją vietą, puikiai atitinka šiuos kriterijus, nes jis yra politikas, besirūpinantis dideliu ir itin svarbiu miestu, yra milijardierius, žiniasklaidos magnatas ir svarbus filantropas.

Programinės įrangos milžinės „Microsoft“ įkūrėjas Billas Gatesas (Bilas Geitsas) įvardytas ketvirtoje vietoje, o penktoji atiteko Benediktui XVI, vadovaujančiai 1,2 mlrd. tikinčiųjų turinčiai Katalikų Bažnyčiai.

„Facebook“ generalinis direktorius Markas Zuckerbergas (Markas Cukerbergas) iš pernykštės devintos vietos nukrito į 25-ąją, nes šio socialinio tinklo plačiai išreklamuotas žengimas į akcijų rinką nebuvo sėkmingas, teigia žurnalas.

Sąraše esama ir liūdnai pagarsėjusių vardų: 63-oje vietoje įrašytas Meksikos milijardierius Joaquinas Guzmanas Loera (Choakinas Gusmanas Loera), pravarde El Chapo (El Čapas, arba Striukis) - Sinaloa narkotikų kontrabandos kartelio lyderis, kuris, pasak „Forbes“, yra atsakingas už didelę dalį kasmet į JAV patenkančių kvaišalų.

29 metų Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas), šiemet perėmęs šalies vairą iš savo velionio tėvo Kim Jong Ilo (Kim Čen Iro), užėmė 44-ąją vietą.

„Forbes“ nurodė, kad kai kurie apžvalgininkai įsitikinę, jog iš tiesų Šiaurės Korėjai vadovauja vienas iš Kin Jong Uno dėdžių, tačiau iš palydovų padarytos nuotraukos rodo, kad šioje „uždaroje, rūdijančioje branduolinėje valstybėje“ ant vienos kalvos šlaito buvo išraižytas jaunąjį lyderį šlovinantis užrašas, kurio ilgis - apie pusė kilometro.

Su visu sąrašu galima susipažinti tinklalapyje www.forbes.com/power.


Šiame straipsnyje: Barackas ObamaJAV prezidentas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių