Folklandų salų gyventojai nori būti valdomi britų (foto)

Folklandų salų gyventojai sekmadienį ir pirmadienį balsuoja referendume, kuriuo pasiųs žinią pasauliui, kad nori likti valdomi britų, bet Argentina jau atmetė šį balsavimą kaip neteisėtą.

Kelios šalys atsiuntė oficialius tarptautinius stebėtojus stebėti balsavimo, kuris prasidėjo 13 val. Grinvičo (15 val. Lietuvos) laiku. Rezultatų laukiama antradienio naktį.

Vėjų perpučiamo salyno, esančio pietinėje Atlanto vandenyno dalyje, gyventojai prieš referendumą iškėlė Jungtinės Karalystės ir Folklandų vėliavas. Pačių gyventojų inicijuotame referendume 1 672-iejų rinkėjų klausiama, ar jie nori likti savavalde Britanijos užjūrio teritorija.

Argentina ir Didžioji Britanija 1982 metais dėl šio salyno kariavo trumpą, bet kruviną karą, o pastaraisiais metais diplomatinė įtampa vėl didėjo, nes netoli Folklandų buvo aptikta naftos.

Didžiajai Britanijai šios nederlingos salos priklauso nuo 1833-iųjų, bet Buenos Airės šį salyną, kurį vadina Malvinų salomis, laiko okupuota Argentinos teritorija.

„Apsigautume, jei manytume, kad Argentina pasikeis per vieną naktį, bet viliamės, kad tai bus aiški žinia ir jiems, ir kitiems“, - AFP sakė įstatymų leidžiamosios asamblėjos narė Jan Cheek (Džan Čik), šeštos kartos Folklandų gyventoja.

Folklandiečiai tikisi, kad rezultatas, kuris idealus būtų didelio rinkėjų aktyvumo atveju, reikš antausį vis kovingiau kalbančiai Argentinos prezidentei Cristinai Kirchner (Kristinai Kiršner).

Jie taip pat tikisi, kad referendumo rezultatas pasiųs nedviprasmišką signalą kitoms pasaulio sostinėms ir bus tam tikras ginklas siekiant pripažinimo tarptautinėje arenoje.

Jungtinės Valstijos, pavyzdžiui, uoliai stengėsi laikytis neutralumo Folklandų klausimu, nors ir palaiko glaudžius ryšius su Didžiąja Britanija.

Folklandų salų sostinėje Stanlio gyventojai balsavimo išvakarėse kabino britų ir Folklandų vėliavas, be to, sklype priešais Stanlį, kur karališkasis laivynas tradiciškai rengia laivų pagerbimo ceremonijas, iš mažiausiai 30-ies visureigių „Land Rover“ buvo sudėliotas žodis „TAIP“, parodė televizija.

„Visai didžiuojuosi, kad esame Britanijos užjūrio teritorija“, - britų ITV sakė avių augintoja Ailsa Heathman (Ailsa Hitman).

Vietos laikraštis „Penguin News“, pavadintas pagal čia gyvenančius pingvinus, ragino gyventojus prisidėti prie referendumo proga organizuojamų „paprastų žmonių“ priemonių.

„Kai pamatot žurnalistus, atverkit langą, nusišypsokit, pamojuokit, ar iškelkit į viršų nykščius, - rašė jis. - Skatinama išsidažyti veidą, ypač - vaikams. Prašom pasiimti vėliavas“.

Už 400 km esanti Argentina šį referendumą pavadino nelegaliu ir teigia, kad salyno gyventojai yra „implantuoti“, todėl neturi teisės į apsisprendimą.

Argentinos užsienio reikalų ministerija penktadienį pareiškė, kad šis balsavimas yra „britų bandymas manipuliuoti“ salyno statusu.

„(Šis) bandymas nepakeis Folklandų esmės ir neužbaigs ginčo dėl suverenumo“, - pažymėjo ministerija.

Visuomenės apklausos, atliktos britų žiniasklaidos organizacijoms, parodė, kad ir Britanijoje, ir Argentinoje pozicijos darosi griežtesnės.

„Sky News“ užsakymu atliktos „YouGov“ apklausos rezultatai, kurie buvo paskelbti šeštadienį, rodo, jog 24 proc. apklaustų argentiniečių sakė, kad Folklandai yra svarbiausias užsienio politikos klausimas. Taip sakė tik 1 proc. britų.

Tačiau ITV užsakymu atlikta „ComRes“ apklausa šeštadienį parodė, jog 77 proc. britų mano, kad Folklandų ateitį turi nuspręsti patys salyno gyventojai, o 60 proc. sakė, kad Londonas neturėtų atmesti karinių veiksmų tikimybės, jei Folklandams iškiltų kokia nors grėsmė.

1982 metų balandžio 2 dieną Argentinos tuometinė valdančioji chunta įsiveržė į Folklandus ir išprovokavo 74 dienų karą su Didžiąja Britanija, per kurį žuvo 649 Argentinos ir 255 Britanijos kariai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių