Europos Parlamentas sustabdė savo misiją Ukrainoje

Europos Parlamentas antradienį sustabdė savo misiją, siekiant peržiūrėti Europos Sąjungos (ES) santykius su Kijevu, kurie pastaruoju metu buvo įtempti dėl buvusios premjerės Julijos Tymošenko likimo, artėjant šioje šalyje vyksiantiems rinkimams.

Europos Parlamento pirmininkas Martinas Schulzas (Martinas Šulcas) pareiškė, kad jo institucija nenori, jog jos misija Kijeve patirtų spaudimą arba būtų įtraukta į spalio 28 dieną vyksiančių Aukščiausiosios Rados rinkimų kampaniją.

M.Schulzas sakė, kad misija atnaujins darbą po rinkimų arba vėliausiai iki metų pabaigos. Jis pridūrė, kad pareigūnai gali grįžti vėliau, jei reikės.

51 metų J.Tymošenko pernai buvo nuteista kalėti septynerius metus dėl įgaliojimų viršijimų, tačiau ji teigia, kad tokį nuosprendį lėmė Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus siekis atkeršyti jai ir jos buvusios vyriausybės komandai.

J.Tymošanko negali dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.

Europos Parlamento misijos pasiuntiniai - Airijos atstovas Patas Coxas (Patas Koksas) ir buvęs Lenkijos prezidentas Aleksander'as Kwasnievskis (Aleksandras Kvasnevskis) - artimiausiu metu turėtų paskelbti tarpinę ataskaitą, kurią antradienį pristatė per susitikimą su parlamento lyderiais, vykusį už uždarų durų.

A.Kwasnievskis sakė, kad ES dialogas su Kijevu turi būti tęsiamas po rinkimų, tačiau taip pat ragino peržiūrėti visus įmanomus žingsnius, siekiant palaikyti kalinamus vyriausybės oponentus.

Anksčiau šį mėnesį J.Tymošenko ragino Europos galybes padėti išvaduoti jos šalį nuo „diktatoriaus“ V.Janukovyčiaus.

„Privalome pradėti veikti ne po rinkimų, o iki jų“, - J.Tymošenkos advokatai citavo jos žodžius, kalbėdamiesi su lenkų kalba leidžiamo savaitraščio „Newsweek“ žurnalistais. -

Po rinkimų bus jau per vėlu."


Šiame straipsnyje: Julija TymošenkoUkraina

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių